Thursday, 26 September 2013 @ 21:53  0 COMMENTS
Kepala berdenyut. Macam nak pitam.

'Allah. Dah dua hari tak pergi sekolah. I must be strong! Bismillah..'

Setibanya di sekolah. Kaki diatur ke dewan terbuka.



'malas ah nak masuk kelas lagi. tunggu satgi ah lepas baca Yaasin.'

"semua murid diminta ke tapak perhimpunan untuk bacaan Yaasin."

Yaasin dipeluk erat. Niat sedekah untuk arwah..

Selawat 11 kali. Alfatihah sekali.

"Bismillahirrahmanirrahim.. Yaasin.."

***

"are you ok anak cikgu Jo?"

"for sure."

"em takziah.. anything, roger aku tau."

"thanks. insha Allah. gerak dulu. bai."

Hambar. Senyuman dipalsukan. Takde manis langsung. Kelat. Peh teruk.

Tetibe.

Rasa nak nanges. 

Allah. tolonglah. Not this time. Please. Airmata dikesat. Pandangan ditundukkan.
Kaki menuju ke surau perempuan.

Burst into tears.

Pandang cermin.

'Ahh bengkak!'

Muka diraup dengan air mengalir.

'huh lega.'

***


Kelas BI.

section c discussion. about a girl who faced depression in her life for almost 20 years.

"the one who faced depression will burst into tears all of sudden. takde angin takde ribut. tetibe je."

"siape kat sini pernah feel this way before? anyone?"

"Ainur Safuraa pernah?"

"Haha tak pernah lah teacher."

"Anyone else?"

"Nurul Hayaati pernah?"

Diam.

"Nurul Hayaati Johari?!"

Tersedar dari lamunan.

"Oh em kenapa teacher?"

"Do you have any problem?"

"Haha no lah. Ter'mengelamun tadi. Maaf teacher. Tak buat dah. Sorry. Serious!"

Sambil angkat peace.

"I see.. Come and see me if you have a leisure time. Alone!"

"Eh but why?"

"No more question. Just come. Fullstop."

"Oke lah fine.. Insha Allah."

***

Kelas Physics.

Discussing the exercise. Trial Kedah i guess.

"Hayaati. What is the unit for power?"

Diam.

"Hayaati?"

Diam.

Lengan disiku.

"Eh. What? pardon me? em. Maaf.."

"Ish. Ingat unit bagi kuasa ialah. Jooooo! Joule. Ayah awak berkuasa. JO! JOhari. JOule. Ish mengelamun kuat ni."

"Maaf cikgu.."

'malu nye. ehm. ahhhhhhhhhhh focus focus! blergh. this is sooo hard!'

kaki dihayun lekas ke kereta. airmata menemani setiap langkah.

***
Malam yang hening. Sepi. Ahhh masalah berulang kembali.

Sumbat earphone. Pintu bilik dikunci rapat. Ubat ditelan dua sekaligus.

Tetibe. Mata terasa panas sepanas badan yang sedang demam akibat amalan gaya hidup yang tak sihat dan otak yang sentiasa berputar 180 degree.

Airmata mengalir membasahi pipi.

Why nanges? Why tak kuat ni? Why tetibe? Why why why!

'Nak spill kat sape. Ahhhhhhhhhhhhh penat! perit!'

I tried to spill my problems to some friends. But they weren't there for me.

And I know. I just have Allah.



Lights off. Dozed off.

Moga masih bisa melihat mentari esoknya.

***

Kaki dihayun lekas ke bilik guru. Pintu ditolak perlahan.

"Haa there you are. Come here!"

"Yes teacher. I am here. Wanna me to help you with something? Anything for you madam!"

Senyum. Palsu. Such a fake. Huh.

"Stop faking your smile. Now. If you want to cry, do it. As you please."

"Hahaha. Ape ni. No. Tak nak nanges. For what reason. Nawh teacher. What was this about ekceli?"

"I saw you crying just before the class yesterday.. Stop lying to your teacher. I know.."

Airmata bergenang. Cepat2 tangan mengesat sebelum ade mata-mata lain yang memerhati.

"Life is sooo hard, teacher.."

"I know. Mind to share with me?"

"Err.. I can't. Sorry. Tapi saya tak pandai nak cerita. Dan saya taknak tanggung peritnya bercerita dekat orang yang tak pernah nak ambil kesah. Haha aduhhh pedihnya!"

"Dear, you can count on me. Haa macamni. If anything you would like to share, I'm here. Always. For you. Believe in Allah. I know you are a strong girl. Don't let this matters effect your study. Please. I beg you. You want straight a's right? So deal with the matters. And struggle so hard for the a's."

"I will. Insha Allah. Teacher, thanks for being so caring. Ahhh terharunya!"

Peluk.



"Ingat, Allah ade. Big pleasure. Dah go back to your class. Keep the problems aside. Ok dear?"

"Ok! Loveyou teacher!"

***

Manusia takkan selalu ade untuk kite bila kite perlukan mereka.

Tapi Allah akan sentiasa ade. Sentiasa.

Hurt with people. Get your happiness back with Allah.

He will help us. Amin!

Senyum. Teruskan langkah walau langkah kaki itu ada kalanya terpijak duri.

Allah kan ade? He will heal us.

Believe. In Allah. YNWA. You Never Walk Alone.

Cause you have Allah.


Tuesday, 17 September 2013 @ 19:05  2 COMMENTS
 'Jalan dakwah ade banyak duri. Kalau terpijak, takpe. Allah ada. Allah akan pulihkan.'
-Ustazah Halimah.


Kesat air mata.

Sahabat sahabat yang aku tak pernah bertemu mata. Yang tak pernah aku kenal.

Aku. Ade blog ade twitter ade facebook ade instag ade wechat ade whatsapp.
Untuk ape?

Untuk dapat Mardhatillah.
Untuk ajak orang lain masuk syurga reramai. Salah ke aku?

Salah ke aku memainkan jari jemari di atas keyboard ni untuk menarik minat mereka yang masih terkapai-kapai?
Aku. Dulu pun begitu. Pernah terkapai kapai. Dilambung ombak.
Namun.
Hidayah Allah datang dalam pelbagai rupa dan bentuk.

Dulu. Aku terdetik untuk berubah. Pun dengan melayari laman blog Islamik. 
Mula-mula hati tertarik dengan gaya penulisan dia. 
Lama-lama.
Hati ini bagai dicuit Hidayah Allah.

Aku pun ade terkesan dan tersentap dengan post dan tweet dakwah.

Hidayah Allah. Boleh datang dalam pelbagai bentuk.

Love is blind.So do Hidayah Allah.Mencuit hati sesiapa sahaja. Dimana sahaja.Bila bila masa.Dengan izin Yang Maha Esa.

Lalu ku cuba. Aku cuba mengajak. Bukan memaksa.
Mereka mereka yang masih seperti aku yang dahagakan cinta Allah.
Yang merasakan jiwa mereka kosong.
Yang merasakan lifeless.
Untuk sama sama berubah. 
Mulakan langkah.
Kemana?
KeSyurga.



Sekali lagi. Aku tanya.

Salah ke aku?

Niat disalah erti. Allahuakbar. Allah Allah.
Aku manusia. Ada hati dan perasaan. Bisa merasa. Bisa menangis.
Ape yang harus aku buat? Harus lakukan?

Semua entry dan tweet yang aku sampaikan. Ade maksud.
Bukan sesaje. Bukan sekadar ingin meraih follower mahupun perhatian.

Aku ingin. Kita semua sedar dan insaf akan dunia yang kian nazak.

Iman kita. Gawat!
Kegawatan ini mungkin akan menjerumuskan kita ke neraka.
Tempat yang paling ditakuti. Azab Allah di situ.
Sungguh. Aku tak sanggup. 

Justeru.. 

Marratan ukhra aku tanyakan.
Salah kah aku berdakwah?
Cara aku. Gaya aku.
Mungkin. Ala ala nak same dengan orang lain.

Tapi. 

Aku yakin.Destinasi kita sama.

Sepoyo mana pun seorang Dai'e itu.
Dia tetap inginkan Syurga.
Matlamat.
Raih cinta Allah.
Dan.
Ajak semua usaha nak masuk syurga.

Salah kah aku?

Dulu. Aku seorang yang jahil. Sekarang pun mungkin.
Namun.
Aku. Insan biasa. Yang bisa berubah.
Manusia yang secara lumrahnya sukakan kebaikan.
Memang. Ilmu aku hanya sedikit. Sedikit sangat.
Jadi. Aku mencari. Sambil memberi.

Salah kah aku?

Dosa yang lalu. Kenapa harus diungkit lagi?
Semua pendosa yang masih hidup di bumi Allah ini.
Layak untuk berubah. Punya hak.

Lantas. Siapa kau untuk menilai dan menghukum aku?
Kau. Aku. Kita semua. Punya dosa. 
Beza kita.
Kembali ke pangkal jalan atau terus berjalan ke hujung jalan.

Syurga atau neraka.Aku pilih. Aku yang tentukan. Aku yang harus usahakan.

Kau tak punya hak untuk menilai. Menghukum aku.
Yang punya hak itu, Allah.

Aku.
Tak hebat. Takde kuasa.
Aku kuat pun kerana Dia.
Aku mohon ampun.
Aku tak bisa memuaskan hati semua orang.
Sekali lagi. Aku mohon ampun.
Dari hujung kaki ke hujung rambut.

Terima kasih atas segala cemuhan dan pahala free yang dipindahkan kepada aku.
Alhamdulillah.



Semoga Allah sentiasa meredhai setiap langkahmu.
Wahai Sahabat Fillah.

Sunday, 15 September 2013 @ 01:59  5 COMMENTS
Raket badminton dilempar ke dinding sekuat hati. Bunyi kuat menampar telinga.

'huh astaghfirullahalazim.'



duduk bersila di atas rumput yang menghijau. tangan sibuk menguis rumput.
satu persatu ditarik dan dilempar ke angin lalu.

"kau ayan pehal? kesian rumput tu dizalimi!"

sambil tangan aku dipegang erat tanda geram dengan perangai yang kian menjadi-jadi.

"hmm takde ah. aku okay je."

"bajet. macam aku tak kenal anak cikgu Johari ni. kalau takde angin takde ribut takde mendung manenye nak masam memuncung cam itik je dari tadi."

"mangkuk!"

"mangkuk ke pinggan ke gelas ke cawan ke. cube kau story kat aku. kate kawan....."

"kau sayang aku?"

"soalan luar alam betei. hahahaha aku benci kau."

"dah ah. aku gerak dulu. bai!"

tangan ditarik. jatuh terduduk. ke rumput yang sudah bertaburan daun.

"aku sayang kau lah wei. sorry. kenape?"

"aku rasa cam tak disayangi je. hmm fuhhhhh. hahahahahaha. silly me. dush!"

airmata bergenang terkenangkan peristiwa tadi.

"weh!"

"ye?"

"cube kau tarik nafas dalam dalam"

"for what? kau ni. memain pulak. mood aku tengah tak stabil ni woi."

"try lah kejap..."

*deep breath* huhhhh.

"kau masih bernafas kan? haa tu tandanye Allah masih sayangkan kau. even kau rase takde orang sayang, tapi ingat Allah sayang kau. kau, aku, kita semua Allah sayang. Allah masih bagi peluang kite hidup sampai ke saat ni. kenape? cause Allah nak bagi kau peluang taubat. taubat dari segale dosa yang pernah kau buat dulu. aku. aku pun same.."

"tapi... aku putus asa lah. hidup cam aku nak lari. lari jauh!!"

"why must lari jauh jauh? cari mende? cari Allah? beb, cari Allah. di hati bukan di langit. Allah itu dekat. Dekat sangat. Tak payah berlari ke hujung dunia. Dia disini. Memerhati. Aku rasa.. kau perlukan masa untuk cari Allah kembali. rawat hati yang dah parah kritikal tu."

Speechless. Airmata dikesat. Sobsss.

"aku rase aku faham ape kau cube nak sampaikan. aku mungkin dah jauh dari Dia. sebabkan dunia. Ya Rabb. Silly me. Jauh dari Allah sebab dunia. Allah, ampuni aku. Allah. Banyaknye dosa."

"aku tahu kau kuat weh. dah ah jangan nanges dah. tak cun. kau kan supermuslimah to-be. mane leh nanges. kalau tak hilang habes kecomelan tu."

Gelak.

***

 


Balik rumah. 

'aku kan kuat mana leh nanges. jangan futur nurul hayaati johari!!'

Tulis atas kertas. Tampal di dinding bersebelahan meja belajar.

Lukis smiley senyum. Lukis keluarga bahagia.

Semoga Allah redha setiap langkah aku.

"Kekadang kite kene muhasabah diri bile kita rasa tak kuat. Ingat Allah bebanyak."
-Min.

Terima kasih buat yang sudi menemani saat suka dan duka. 

Aku sayang korang.

Lillahi. Ukhuwah sampai syurga. Can eh? ^^,



Quran. Surah Taha.

Bismillah.