Thursday, 28 November 2013 @ 06:57  0 COMMENTS
Freedom?



What does 'freedom' means?

Does the eagle wants to swim in the sea,
Restricted by the sky?

Does the fish wants to dance on the wind,
Not enough river to explore?

Yet the sky is freedom for the bird 
but death for the fish,

The sea is wide for the fish
but will engulf the bird.

We ask for freedom but freedom to do what?
We can only express our nature as it was created.

The prayer mat of the earth is freedom,
freedom from slavery to other than The Only One,
Who offers an shoreless ocean of love to swim in
and a horizon that extends to the next life,
Yet we chose the prison and call it freedom.

***

Bismillahirrahmanirrahim.

All praise to Allah for everything. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.

Masa terlalu cepat berlalu.
Pejam celik pejam celik. I'm already, eh no will be a school leaver.
Still have one more paper. ICT. 4.12 ni insha Allah. If Allah wills.

School leaver. Tapi bukan Islam's leaver.
Addin. Gaya hidup. Gaya hidup Islam perlu sentiasa dihayati.
Agar Islam bangkit kembali.

***

Ustaz aku pernah cakap, tanda nak kiamat tu. Masa berlalu begitu cepat.
Dan ye. Masa memang berlalu begitu cepat.

Iman.
Apakah masih constant atau sedang menurun?

Ye memang Iman sifat dia yazid wa yanqus. Menaik dan menurun.
Tapi, bukanke kita yang tentukan semua tu?
Bukanke kita yang tentukan samada untuk increase Iman atau decrease Iman?

Iman is like ferris wheel.
Sometimes we are on the top of it, but sometimes we steep very low.

But. Every soul should know that,
Allah is always here. Watching and waiting for us to turn to Him.

Kaji sirah dahulu.
Ada di antara umat dahulu yang dikurniakan hidup yang begitu indah.

Kita bertanya, kenapa Allah ganjari mereka dgn hidup dan Iman yang sebegitu hebat..

Kerana. Mereka bertawakkal. Tawakkaltu ala Allah. Kita?

Ketuk pintu hati. Tanya Iman. Kembali pada Ilahi.

***



Tanpa tarbiyah, gerenti rebah.

Aku dah lalui proses tarbiyah, dan jika diizinkan akan lalui lebih banyak lagi proses tarbiyah.
Matlamat hanya satu. Untuk dekatkan diri dengan Dia. Yang Maha Esa.

Terima kasih buat sahabat fillah yang tak henti henti memberi sokongan.
Teman yang selalu ada di waktu aku futur rebah perlukan bahu seorang sahabat. Ingatkan aku bahawa Allah sentiasa di sisi. Sungguh. Aku sayang. Cinta dan kasih kepadamu kerana Allah.

Kepada group HM (Hanya Menyampaikan). Team Akhawat, Muslimah Sejati dan Mardhatillah.
Walau tak pernah bersua muka, hayya kita berdoa agar ukhuwah yang terbina di alam maya ini diredhai Allah dan jadi jambatan untuk kita sama-sama ke Syurga.

Kepada usrahmate.
Walaupun jarang sekali kita bersua muka, namun doa akan jadi penghubung kita.

Moga segala ilmu yang dicurahkan dan diambil, mendapat redhaNya.

***

Sakaratul Maut.

Pasti. Tak cepat dan lewat sesaat. Bila Allah dah perintahkan malaikat Izrail, maka ya.

Takut mati...?

Yes. Amalan tak cukup. Sangat sedikit.
Apa yang aku sumbangkan untuk Islam? Apa yang aku ada untuk sembahkan pada Dia?

Tapi..
Bila mati, dapat jumpa Allah. Dan tak perlu nak hadap dunia ni lagi. Tak perlu nak struggle lawan dan jihad lawan nafsu lagi.

Namun,
Hati ini. Mata ini seringkali menanges bila teringatkan azab yang Dia janjikan.

Allah, bless me and us.

***

Pandang cermin besar tepi meja.

'Allah, jadikanlah orang yang terpapar di cermin ini, salah seorang hamba yang mendapat tempat di SyurgaMu ya Rabb.'

***

Untuk kembali pada Dia, tak perlu perantara.
Tak perlu manusia lain untuk sampai kepada Dia.

Cukup hanya kembali.
Kembali pada Dia. Mental dan fizikal.

Tekadkan niat.
Allah pasti bantu.
Dan insha Allah. Allah akan hantar mereka mereka untuk menolong kita.



Ujian.
Sudah pasti.
Siapa kata bila berhijrah tiada ujian yang menanti?
Ada. Malah banyak lagi.
Kerana jalan menujuNya tu.. penuh liku. Onak dan duri.

Neraka dipagari nikmat.
Syurga dipagari bala.

Nak syurga atau neraka? Kita usahakan.

***

Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Sungguh, Allah bersama orang-orang yang sabar.- QS AlBaqarah.

***

Subhanallah.
Terlalu banyak berita tentang kematian yang menampar telinga ini.
Saat itu, hati berdegup kencang. Mata menahan tangis. Takut. Gentar.

Ya. Sang mukmin tak takut akan mati.
Allahu, kuatkan aku. Kuatkan kami semua. Kuatkan ya Rabb!

***

Soalan random lepas habes SPM.

"Nak buat mende lepas SPM?"

Too tired to answer the same question *ketawa jahat*
Nahh itsokey. Tanyalah selagi tak letih dan selagi Allah beri nikmat bercakap :)

Jadi the answer for these question is,

Aku nak cari Allah.
Cari ilmu Allah. Perbanyakkan ilmu akhirat.

Nak tingkatkan Iman.

Kerja ni.. tak mudah. 
Sebab tu aku perlu teman di sisi untuk saling mengingatkan bila lupa.
Saling memimpin bila rebah. Saling menasihati bila futur. Saling bekerja kerana Allah.

***

Kehidupan di dunia ibarat seorang perantau.
Jadi, merantaulah. Tapi ingat, di mana sekalipun kita berada,

Allah itu Maha Melihat.
Allah is near. And Allah is enough for us.



"Dan barang siapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya.” QS. al-A’raaf [7]: 96

Aku.. nak mati dalam keadaan Allah redha dengan aku. Dalam keadaan husnul khatimah.
Doakan aku, sahabat.

***

Teman,

Ampuni aku andai terguris hati.
Andai pernah tersalah kata.Tersalah bicara.
Andai membuatkan kalian sakit hati.
Andai  pernah melukai hati kalian.

Ampuni aku..

Dan ayuh naik ke gerabak dakwah ini sekali.

Berhijrah lillahitaala.

Kejar Mardhatillah sesama jom?

Eh! Esok Jumaat. Jangan lupa Surah AlKahfi tau? Sebelum tidur, bacalah surah AlMulk dan AlDukkhan dulu. Istiqamah, Allah akan selalu ada buat kita. 



Pendosa. Till then,
Semoga Allah redha. Moga Allah izin.

Saturday, 16 November 2013 @ 01:53  0 COMMENTS
Mata melilau ke sekeliling.

'Dah takde orang. Hm balik je lah.'



Tengah pakai stockin comel warna merah jambu. Tetibe..

"Assalamualaikum w.b.t!"

"Ya Allah! Akak terkejut tau. Hish. Waalaikumussalam w.b.t."

"Maaf. Hee em nak balik dahke? Kitorang baru nak start usrah ni."

"Laa ingatkan takde harini. Oke lah jom!"

"Kitorang pegi makan jap tadi. Jom sayang! Hayya hayya!"

***

Kaki disila bersebelahan kak Ain. Nota kecil berbalut ungu gelap dibuka. 

Usrah dimulai dengan mukaddimah dari kakak naqibah.

"Okay Bismillahirrahmanirrahim. Harini. Kita akan discuss pasal Liku Liku ke Syurga. Tajuk ni ade sorang ukhti tu yang request. Jadi, akak rasa pasti ramai lagi yang berminat dengan tajuk ni en?"

Senyuman manis dilemparkan ke arah aku. Tunduk. Senyum.

"Siapa nak Syurga?"

Semua orang macam terpana. Nak tergelak pun ade..

"Haa gelak la korang. Semua nak en? Tapi kita usaha tak? Dah sampai mana usaha kita tu sayang semua?"

Diam. Ade yang kerutkan dahi tanda berfikir.

"Ekceli, manusia zaman sekarang termasuk akak pun always sembang je kencang. Tapi amalnya gerimis. Kan? Nak Syurga. Tapi solat selalu lewat. 5 minit nak habes waktu baru nak kalut. Aurat macam.. hm main redah je. Sayang, sahabat Nabi dulu en ade yang dah confirm masuk Syurga. Memang Allah dah sediakan tempat untuk mereka kat Syurga, tapi kenapa mereka masih lagi beribadat? Mengabdikan diri kepada Allah? Haa sebab diorang sayang Allah. Cuba bayang kalau kita dah confirm masuk Syurga, agak2 kita buat tak apa Allah suruh? Mesti tau nak enjoy je kan.."

Tunduk.



"Mufti Ismail pernah kata "If the world was free of problems, paradise would lose it’s value." Faham tak maksudnya? Takde ujian, jadi apa nilai Syurga? Jika sesenang je kita boleh pass masuk dalam Syurga? Dan kalau takde problem, Allah takkan buat neraka. Sekarang akak nak tanya. Berapa orang yang amalkan puasa sunat sekarang?"

Diam.

"Takde sorang pun?"

"Tapi bukanke tu sunat je akak?" Seorang ukhti mencelah.

"Yea memang sunat. Dahtu takkan kita taknak pahala lebih en? Agak2 kalau banding pahala kita dengan dosa mana yang banyak? Haa jawab sendiri. Semua orang ade Iman. Ade hati. Boleh fikir, Insha Allah. Qiyamullail, baca Quran, puasa sunat tu semua tak buat pun takpe. Kan sunat je? Haa cuba kita fikir balik. Ade tak hikmah kenapa Allah jadikan benda tu sunat? Sebab. Allah nak kasi pahala free. Free of charge."

"Nak gapai Syurga tu. Kemain susah! Nak neraka, senang je. Just one step. And if you keep doing the step until your last breath, neraka kirim salam awal2. Tapi.. nak Syurga. Allahu Rabbi. Susah.. Tapi, kita fikir hikmah okay? Kita bergantung dekat Allah. Kita minta dengan Dia. Syurga tu tempat asal kita asalnya. Jadi apakata kita kembali ke tempat asal kita secara berjemaah?"

"Akak, what if Allah is not rewarding us Jannah?"

"Don't you believe in Allah, sayang?"

Senyum.



"Akak pernah dengar ade orang kata dia penat. Penat sangat dah nak lalui ujian demi ujian. Tapi akak jeles dengan dia. Sebab Allah bagi dia macam2 ujian untuk tingkatkan iman dia. Tapi sayang, dia merungut. Dia kata dia tak mampu. Dan apa yang dia dapat? Penat dan lelah je. Unless dia redha dengan takdir Tuhan. Ukhti, Allah won't put us in a situation we can't handle. He knows we are strong enough to face the tests. That's why He gives us the test. So who are we to against Him? We are just a slaves. In the end, we will return to Him."

***

"Best kan usrah tadi? Naqibah baru ni superb."

Diam.

"Weh kau dengar tak aku cakap ni hm?" Sambil siku lengan aku.

"Amende?"

"Takdelah.. " Buat muka.

"Eleh merajuk. Haha jom lah ambil wudhu' dulu."

***
Sejadah dibentangkan satu persatu.

"Kau nak Syurga?"

"Haha kau ni. Siapa yang taknak oi!"

"Kau ada usaha tak?"

"Ni kau.. apasal ni?"

"Aku takut kalau usaha aku tak cukup lagi. Dan Allah dah jemput aku dulu."

"Kita doa okeh?"

"Doa saja usaha nye tak."

"Amboi pedas gi-le ayat tu. Minum air sikit."

"Haha dah ah kau! Cepat lah bentang sejadah tu. Kekgi kakak2 tu marah."

***



"Adik, ade masalah?"

"Eh takdelah."

"Betul ke ni? Adik lain sangat harini. Biasanya banyak tanya masa usrah. Ni tak. Risau akak."

Senyum kelat.

"Betul."

Tetibe.. Beep beep wechat conversation.

Aku : Dia sayang aku lagi tak?

Qee replied : Aku taktahu.

Aku : Allah.. Aku rindu KITA. Kenangan kita dedulu. Zaman gelap tu tak rindu. Kenangan tu!

Qee replied : Me too. Tahu apa aku nak?

Aku : Apa?

Qee replied : I want to go far away from those who know me.

Aku : Aku pun. Jom! Moga Allah redha.

Airmata tetibe menitis.
Sahabat yang dulunya sering disaat suka dan duka dah tak sayang aku lagi.

Takpe Qee, Jura. Kita kena kuat. Kan ukhuwah kerana Allah?

Semoga Allah bukakan hati sahabat kita yang tu.

Silap aku lah kot.
Tegur tak kena tempat.

Atau,
Mungkin.

Diri aku tak betul lagi,
Sebab tu dia tak boleh nak terima nasihat.

Hahahaha so bad of me.

Sekarang,
Aku akan pergi jauh.

Nama kau dalam doa. Maaf tak dapat nak tolong lagi. Dah tak mampu.
Aku dah do the best i can do. Now biar Allah je do the rest. Aku serah pada Dia.



"Adik kenapa nanges? Okay tak ni?"

"Totally yes. Akak, why people tend to hurt us?"

"Er cause.. em i don't know.."

"Ya Rasulullah, take me away from this cruel world."

"Adik, Allah tahu adik boleh handle semua ni. Takmau lah futur cenni!"

"Mandede futur. Cuma hahahahaha okay lah dah ok."

Kesat airmata.

"Akak belanja adik icecream and kentang puuutarr!"

"Come!"

Senyum. Lumba lari ke kereta.


***


Aku akan senyap, buat sementara.
Nak ubat hati ni. Nak cari Allah kembali.

So that He can heal me. Ciaw.

Doakan aku, buat mereka yang anggap aku sahabat.

Thursday, 14 November 2013 @ 05:33  1 COMMENTS
Hujan renyai2. Mata melilau ke sekeliling.
Gelanggang seni lengang tanpa manusia.
Air horlick disedut buat kali terakhir.

"Kak, nak bayar.."

Senyum.

Langkah kaki dihayun laju ke dalam perpustakaan yang lengang tanpa manusia.

Pak Guard hensem harini.

"Uncle, nak bawa masuk beg ni boleh? Kecik ja ni.."

"Aduhai.. budak ni. Hm haa pegilah."

"Thanks!"

Senyum lagi.

Senyum kan Sunnah dan Sedekah. Ahaks! Ok..

Kaki dihayun naik ke tingkat 2. Meja petak besar menjadi tumpuan. Mata memerhati sekeliling.

'Yes! Takde orang sangat. Wehuuuuu'

Buku koleksi soalan Physics dikeluarkan. Earphone disumbat. Nasyid by Hijjaz dimainkan.

Bismillahirrahmanirrahim..

***


'Fuh Alhamdulillah. Siap satu koleksi. Yay betul 42/50!'

Tetibe mata mengerling ke arah jam. Dan tetibe terimbau conversation lama...

***

"Kau takut tak tengok jarum jam tu bergerak?"

"Hahaha dah pahal nak takut dengan jam? Cam takde keje len je."

"Kau.. Jarum tu bergerak. That's mean masa berjalan. Usia makin bertambah.."

Diam. Senyum kelat.

"And we are approaching the Sakaratul Maut. Aku takut.."

"Hm."

"Cane eh. Aku happy ekceli bila nak mati. Sebab kan kite leh jumpa Allah.Dah takyah mengadap dunia yang fana ni lagi. Tapi en aku takut kalau kalau amal aku ni haa. Sikit sangat.. Cinonet je. Sebab, dosa aku banyak kot. Aku rasa cam.. haih aku takut."

"Aku pun.."

Speechless.



"Kau nanges tak kalau aku pergi dulu?"

"Soalan! Mesti ah wey. Kau sahabat dunia akhirat aku kot.. hm"

"Aku taknak kau nanges. Nak nanges boleh. 3 minit setengah je. Tu pun takleh over."

"Kau demand sangat apasal?! Aku kehilangan orang yang aku sayang kot.."

"Dah kalau kau nanges je memanjang, bila nak doakan aku en? Kesian aku duk lam kubur tu haa."

"Kau ni.. Insha Allah."

Tetibe. She burst into tears.

"Weh.. kau pahal?"

"Aku takkan pernah putus doa agar dapat stay dengan kau sampai Syurga. Aku sayang kau. Lillahi.."

"Kita doa sesame kay? Allah sayang kita."

"Em weh.."

"Yea?"

"Aku nak nikah."

"Cheeeeeeeeeeeeeeeesy!"

Ketawa berjemaah.

***

"Woi menung memanjang! Kau baca buku ke buku baca kau?!"

"Aku dah siap satu tahun la weh. Ah kau ni kacau."

"Menung sal aku la en. Hahaha dah dah. I am here for you. I am for you.. Oo oooo"

"Diam lah. Ramai orang tu."

"Alah nak buat jocose sikit takleh. Macam nenek nenek je garang"

"Tetap comel."

Bibir dijuihkan.

Mata tepat pada jam bulat warna merah bunga putih.

"Dah lama masuk waktu Zohor ni. Jom gi masjid."

"Ala aku baru je sampai.. Lek lu."

"Kalau Izrail mai pasni, cakap kat dia lekluu ok. Gerak lu ciaw!"

"Ayat memang takleh sentap lagi ke. Blergh. Wey tunggu aku.! Weyyyyyy!Tunggu la. Nak tanya benda ni!"

"Amende?"

"Takkan nak masuk Syurga sensorang kot?"

Angkat kening. Acah acah merajuk.

"Takkan la. Haha jom!"

"Aku jadi Imam harini. Kau jadi makmum!"

"Baik Mak Imam!"

Pimpin tangan. Langkah kaki sama dihayun ke masjid berdekatan.



***

Usai doa diaminkan. Tangan laju menghulur tangan kepada Mak Imam. Cium pipi. Sambil peluk.

"Aku sayang kau, lillahi. Moga Allah redha ukhuwah kita."

"Aku pun. Kita struggle sesama untuk dapat mardhatillah kayh!"

"Usaha sampai habes. Doa sampai nanges."

Cecair jernih di pipi dikesat.

Tazkirah ringkas disampaikan..

***

Hidup aku, is getting better.

Kadang aku rebah, aku lost hope. Aku give up. Aku fed up dah hidup.

But then Allah heal me. Allah lend His strength.

Aku bukan tak kuat. Aku kuat. Cuma aku yang sangka aku tak kuat. Aku kuat kerana Allah.

Berbaloi ke aku layan segala perasaan nak memberontak tu then tinggal cita-cita untuk dapat cinta Allah. Untuk dapat Syurga?

Siyes. Rugilah bagi orang yang ikut nafsu dan syaitan. Dan lupa akan destinasi dia.

Allah knows you are tired.
Allah knows what you are afford to do and don't.
Allah knows everything about you.

Kanke Allah yang ciptakan kita?
Sesungguhnya, hati manusia Allah yang pegang.

Senyum.

Allah won't put you in a situation you can't handle.
Kalau rasa give up, letak tangan kat dada.
Then bagitau kat diri sendiri.

'Allah ade. La tahinu. La tahzan.'

Kadang, kalau kite bebetul hayati makna La Tahzan Innallahamaana ni kita boleh menanges tak berlagu. Allah itu dekat. Dekat sangat dari urat saraf kita. 



Sujudlah. Menangeslah. Merintihlah. Nak merengek macam anak kecil pun takpe.

Allah takkan kata

'eh eh mengadanya dia ni'

Tak!

Allah takkan kata

'eleh lepasni buat dosa pulak'

Takkkan!

Ingat, pintu taubat itu terbuka seluas-luasnya dan Allah itu Maha Pengampun.

Kiranya kau jatuh,
Bangunlah kerana Allah.

Kiranya kau berduka,
Bergembiralah kerana Allah.

Pujuk hati yang layu,
Dengan ayat chenta dariNya.

Kuatkan diri yang lemah,
Dengan solat meminta petunjuk dariNya.

Jangan malu untuk kembali. Jangan bertangguh untuk kembali.

Malu bertanya sesat jalan,
Malu bertaubat, selamanya sesat.

The man who decided to change on 12th hour dies on 11th.

Better late than never. But it is never better to be late ey?

Allah waits for us to turn. Shall we, pendamba Syurga? 

=)