Thursday, 14 November 2013 @ 05:33  1 COMMENTS
Hujan renyai2. Mata melilau ke sekeliling.
Gelanggang seni lengang tanpa manusia.
Air horlick disedut buat kali terakhir.

"Kak, nak bayar.."

Senyum.

Langkah kaki dihayun laju ke dalam perpustakaan yang lengang tanpa manusia.

Pak Guard hensem harini.

"Uncle, nak bawa masuk beg ni boleh? Kecik ja ni.."

"Aduhai.. budak ni. Hm haa pegilah."

"Thanks!"

Senyum lagi.

Senyum kan Sunnah dan Sedekah. Ahaks! Ok..

Kaki dihayun naik ke tingkat 2. Meja petak besar menjadi tumpuan. Mata memerhati sekeliling.

'Yes! Takde orang sangat. Wehuuuuu'

Buku koleksi soalan Physics dikeluarkan. Earphone disumbat. Nasyid by Hijjaz dimainkan.

Bismillahirrahmanirrahim..

***


'Fuh Alhamdulillah. Siap satu koleksi. Yay betul 42/50!'

Tetibe mata mengerling ke arah jam. Dan tetibe terimbau conversation lama...

***

"Kau takut tak tengok jarum jam tu bergerak?"

"Hahaha dah pahal nak takut dengan jam? Cam takde keje len je."

"Kau.. Jarum tu bergerak. That's mean masa berjalan. Usia makin bertambah.."

Diam. Senyum kelat.

"And we are approaching the Sakaratul Maut. Aku takut.."

"Hm."

"Cane eh. Aku happy ekceli bila nak mati. Sebab kan kite leh jumpa Allah.Dah takyah mengadap dunia yang fana ni lagi. Tapi en aku takut kalau kalau amal aku ni haa. Sikit sangat.. Cinonet je. Sebab, dosa aku banyak kot. Aku rasa cam.. haih aku takut."

"Aku pun.."

Speechless.



"Kau nanges tak kalau aku pergi dulu?"

"Soalan! Mesti ah wey. Kau sahabat dunia akhirat aku kot.. hm"

"Aku taknak kau nanges. Nak nanges boleh. 3 minit setengah je. Tu pun takleh over."

"Kau demand sangat apasal?! Aku kehilangan orang yang aku sayang kot.."

"Dah kalau kau nanges je memanjang, bila nak doakan aku en? Kesian aku duk lam kubur tu haa."

"Kau ni.. Insha Allah."

Tetibe. She burst into tears.

"Weh.. kau pahal?"

"Aku takkan pernah putus doa agar dapat stay dengan kau sampai Syurga. Aku sayang kau. Lillahi.."

"Kita doa sesame kay? Allah sayang kita."

"Em weh.."

"Yea?"

"Aku nak nikah."

"Cheeeeeeeeeeeeeeeesy!"

Ketawa berjemaah.

***

"Woi menung memanjang! Kau baca buku ke buku baca kau?!"

"Aku dah siap satu tahun la weh. Ah kau ni kacau."

"Menung sal aku la en. Hahaha dah dah. I am here for you. I am for you.. Oo oooo"

"Diam lah. Ramai orang tu."

"Alah nak buat jocose sikit takleh. Macam nenek nenek je garang"

"Tetap comel."

Bibir dijuihkan.

Mata tepat pada jam bulat warna merah bunga putih.

"Dah lama masuk waktu Zohor ni. Jom gi masjid."

"Ala aku baru je sampai.. Lek lu."

"Kalau Izrail mai pasni, cakap kat dia lekluu ok. Gerak lu ciaw!"

"Ayat memang takleh sentap lagi ke. Blergh. Wey tunggu aku.! Weyyyyyy!Tunggu la. Nak tanya benda ni!"

"Amende?"

"Takkan nak masuk Syurga sensorang kot?"

Angkat kening. Acah acah merajuk.

"Takkan la. Haha jom!"

"Aku jadi Imam harini. Kau jadi makmum!"

"Baik Mak Imam!"

Pimpin tangan. Langkah kaki sama dihayun ke masjid berdekatan.



***

Usai doa diaminkan. Tangan laju menghulur tangan kepada Mak Imam. Cium pipi. Sambil peluk.

"Aku sayang kau, lillahi. Moga Allah redha ukhuwah kita."

"Aku pun. Kita struggle sesama untuk dapat mardhatillah kayh!"

"Usaha sampai habes. Doa sampai nanges."

Cecair jernih di pipi dikesat.

Tazkirah ringkas disampaikan..

***

Hidup aku, is getting better.

Kadang aku rebah, aku lost hope. Aku give up. Aku fed up dah hidup.

But then Allah heal me. Allah lend His strength.

Aku bukan tak kuat. Aku kuat. Cuma aku yang sangka aku tak kuat. Aku kuat kerana Allah.

Berbaloi ke aku layan segala perasaan nak memberontak tu then tinggal cita-cita untuk dapat cinta Allah. Untuk dapat Syurga?

Siyes. Rugilah bagi orang yang ikut nafsu dan syaitan. Dan lupa akan destinasi dia.

Allah knows you are tired.
Allah knows what you are afford to do and don't.
Allah knows everything about you.

Kanke Allah yang ciptakan kita?
Sesungguhnya, hati manusia Allah yang pegang.

Senyum.

Allah won't put you in a situation you can't handle.
Kalau rasa give up, letak tangan kat dada.
Then bagitau kat diri sendiri.

'Allah ade. La tahinu. La tahzan.'

Kadang, kalau kite bebetul hayati makna La Tahzan Innallahamaana ni kita boleh menanges tak berlagu. Allah itu dekat. Dekat sangat dari urat saraf kita. 



Sujudlah. Menangeslah. Merintihlah. Nak merengek macam anak kecil pun takpe.

Allah takkan kata

'eh eh mengadanya dia ni'

Tak!

Allah takkan kata

'eleh lepasni buat dosa pulak'

Takkkan!

Ingat, pintu taubat itu terbuka seluas-luasnya dan Allah itu Maha Pengampun.

Kiranya kau jatuh,
Bangunlah kerana Allah.

Kiranya kau berduka,
Bergembiralah kerana Allah.

Pujuk hati yang layu,
Dengan ayat chenta dariNya.

Kuatkan diri yang lemah,
Dengan solat meminta petunjuk dariNya.

Jangan malu untuk kembali. Jangan bertangguh untuk kembali.

Malu bertanya sesat jalan,
Malu bertaubat, selamanya sesat.

The man who decided to change on 12th hour dies on 11th.

Better late than never. But it is never better to be late ey?

Allah waits for us to turn. Shall we, pendamba Syurga? 

=)