Saturday, 16 November 2013 @ 01:53  0 COMMENTS
Mata melilau ke sekeliling.

'Dah takde orang. Hm balik je lah.'



Tengah pakai stockin comel warna merah jambu. Tetibe..

"Assalamualaikum w.b.t!"

"Ya Allah! Akak terkejut tau. Hish. Waalaikumussalam w.b.t."

"Maaf. Hee em nak balik dahke? Kitorang baru nak start usrah ni."

"Laa ingatkan takde harini. Oke lah jom!"

"Kitorang pegi makan jap tadi. Jom sayang! Hayya hayya!"

***

Kaki disila bersebelahan kak Ain. Nota kecil berbalut ungu gelap dibuka. 

Usrah dimulai dengan mukaddimah dari kakak naqibah.

"Okay Bismillahirrahmanirrahim. Harini. Kita akan discuss pasal Liku Liku ke Syurga. Tajuk ni ade sorang ukhti tu yang request. Jadi, akak rasa pasti ramai lagi yang berminat dengan tajuk ni en?"

Senyuman manis dilemparkan ke arah aku. Tunduk. Senyum.

"Siapa nak Syurga?"

Semua orang macam terpana. Nak tergelak pun ade..

"Haa gelak la korang. Semua nak en? Tapi kita usaha tak? Dah sampai mana usaha kita tu sayang semua?"

Diam. Ade yang kerutkan dahi tanda berfikir.

"Ekceli, manusia zaman sekarang termasuk akak pun always sembang je kencang. Tapi amalnya gerimis. Kan? Nak Syurga. Tapi solat selalu lewat. 5 minit nak habes waktu baru nak kalut. Aurat macam.. hm main redah je. Sayang, sahabat Nabi dulu en ade yang dah confirm masuk Syurga. Memang Allah dah sediakan tempat untuk mereka kat Syurga, tapi kenapa mereka masih lagi beribadat? Mengabdikan diri kepada Allah? Haa sebab diorang sayang Allah. Cuba bayang kalau kita dah confirm masuk Syurga, agak2 kita buat tak apa Allah suruh? Mesti tau nak enjoy je kan.."

Tunduk.



"Mufti Ismail pernah kata "If the world was free of problems, paradise would lose it’s value." Faham tak maksudnya? Takde ujian, jadi apa nilai Syurga? Jika sesenang je kita boleh pass masuk dalam Syurga? Dan kalau takde problem, Allah takkan buat neraka. Sekarang akak nak tanya. Berapa orang yang amalkan puasa sunat sekarang?"

Diam.

"Takde sorang pun?"

"Tapi bukanke tu sunat je akak?" Seorang ukhti mencelah.

"Yea memang sunat. Dahtu takkan kita taknak pahala lebih en? Agak2 kalau banding pahala kita dengan dosa mana yang banyak? Haa jawab sendiri. Semua orang ade Iman. Ade hati. Boleh fikir, Insha Allah. Qiyamullail, baca Quran, puasa sunat tu semua tak buat pun takpe. Kan sunat je? Haa cuba kita fikir balik. Ade tak hikmah kenapa Allah jadikan benda tu sunat? Sebab. Allah nak kasi pahala free. Free of charge."

"Nak gapai Syurga tu. Kemain susah! Nak neraka, senang je. Just one step. And if you keep doing the step until your last breath, neraka kirim salam awal2. Tapi.. nak Syurga. Allahu Rabbi. Susah.. Tapi, kita fikir hikmah okay? Kita bergantung dekat Allah. Kita minta dengan Dia. Syurga tu tempat asal kita asalnya. Jadi apakata kita kembali ke tempat asal kita secara berjemaah?"

"Akak, what if Allah is not rewarding us Jannah?"

"Don't you believe in Allah, sayang?"

Senyum.



"Akak pernah dengar ade orang kata dia penat. Penat sangat dah nak lalui ujian demi ujian. Tapi akak jeles dengan dia. Sebab Allah bagi dia macam2 ujian untuk tingkatkan iman dia. Tapi sayang, dia merungut. Dia kata dia tak mampu. Dan apa yang dia dapat? Penat dan lelah je. Unless dia redha dengan takdir Tuhan. Ukhti, Allah won't put us in a situation we can't handle. He knows we are strong enough to face the tests. That's why He gives us the test. So who are we to against Him? We are just a slaves. In the end, we will return to Him."

***

"Best kan usrah tadi? Naqibah baru ni superb."

Diam.

"Weh kau dengar tak aku cakap ni hm?" Sambil siku lengan aku.

"Amende?"

"Takdelah.. " Buat muka.

"Eleh merajuk. Haha jom lah ambil wudhu' dulu."

***
Sejadah dibentangkan satu persatu.

"Kau nak Syurga?"

"Haha kau ni. Siapa yang taknak oi!"

"Kau ada usaha tak?"

"Ni kau.. apasal ni?"

"Aku takut kalau usaha aku tak cukup lagi. Dan Allah dah jemput aku dulu."

"Kita doa okeh?"

"Doa saja usaha nye tak."

"Amboi pedas gi-le ayat tu. Minum air sikit."

"Haha dah ah kau! Cepat lah bentang sejadah tu. Kekgi kakak2 tu marah."

***



"Adik, ade masalah?"

"Eh takdelah."

"Betul ke ni? Adik lain sangat harini. Biasanya banyak tanya masa usrah. Ni tak. Risau akak."

Senyum kelat.

"Betul."

Tetibe.. Beep beep wechat conversation.

Aku : Dia sayang aku lagi tak?

Qee replied : Aku taktahu.

Aku : Allah.. Aku rindu KITA. Kenangan kita dedulu. Zaman gelap tu tak rindu. Kenangan tu!

Qee replied : Me too. Tahu apa aku nak?

Aku : Apa?

Qee replied : I want to go far away from those who know me.

Aku : Aku pun. Jom! Moga Allah redha.

Airmata tetibe menitis.
Sahabat yang dulunya sering disaat suka dan duka dah tak sayang aku lagi.

Takpe Qee, Jura. Kita kena kuat. Kan ukhuwah kerana Allah?

Semoga Allah bukakan hati sahabat kita yang tu.

Silap aku lah kot.
Tegur tak kena tempat.

Atau,
Mungkin.

Diri aku tak betul lagi,
Sebab tu dia tak boleh nak terima nasihat.

Hahahaha so bad of me.

Sekarang,
Aku akan pergi jauh.

Nama kau dalam doa. Maaf tak dapat nak tolong lagi. Dah tak mampu.
Aku dah do the best i can do. Now biar Allah je do the rest. Aku serah pada Dia.



"Adik kenapa nanges? Okay tak ni?"

"Totally yes. Akak, why people tend to hurt us?"

"Er cause.. em i don't know.."

"Ya Rasulullah, take me away from this cruel world."

"Adik, Allah tahu adik boleh handle semua ni. Takmau lah futur cenni!"

"Mandede futur. Cuma hahahahaha okay lah dah ok."

Kesat airmata.

"Akak belanja adik icecream and kentang puuutarr!"

"Come!"

Senyum. Lumba lari ke kereta.


***


Aku akan senyap, buat sementara.
Nak ubat hati ni. Nak cari Allah kembali.

So that He can heal me. Ciaw.

Doakan aku, buat mereka yang anggap aku sahabat.