Monday, 30 December 2013 @ 06:28  2 COMMENTS
"Do you really have to do this?" Sigh.

"I need to do this. I want to get rid those useless feeling."

"Hey. Tak salah pun kalau kawan dengan ajnabi."

"Aku takut aku buat kawan tu jadi salah. Aku takut dengan hati aku sendiri."

"And, by ignoring those who used to be your kawan lelaki ah?"

"Bukan ignore okay.. tapi meminimumkan pergaulan. You just don't get it, don't you? Huh."



"Okayla... Em are you afraid of falling in love again?"

"Ha-ha wey. Sejak bila aku pernah fall in love?"

"Heleh........ Ngaku je ah."

"Cheeesyyyyyy. Takde takde. Drop the subject. Apasal banyak tanya ni? Ish."

"Aku tengah merisik kau ni."

"Ek eh?! Aku bukan lesbi..."

"Woi! Bertapis siket mulut tu!"

"Dahtu.." Sambil julingkan mata. Kitkat yummy!

"Nah.. just in case ade orang tanya. Sebab dah ade kut org yang tanya. Haha."

"Please lah. Uwekk."

"Stop that annoying face please. Em wey, seriously. Kau tak couple?"

"You just.. Em kau pun sama ngan orang lain kan? Ha-ha so bad of me."

"Huh? Kenapa kau cakap centu?"

"Ye ah. Kau pun anggap aku ni, aku yang dulu. That is so hurting me. Thanks baideway. Ahahahaha."



"No.. er okay okay i am so sorry. Jadi kau tak couple la ni?"

"Hm tak.."

"Sebab?"

"Sebab aku rasa cinta sayang kasih manja aku ni patut aku beri untuk dia yang halal je. Aku nak si dia rasa dihargai dengan adanya cinta aku. Aku taknak terlihat murah. Aku nak jadi unik. Special. Limited edition."

"I got it.. How about kalau ade lelaki yang ngorat kau?"

"Try me. Hati aku ni aku dah kunci ngan mangga. Siap gam gajah lagi."

"Peh hiperbola lalalalalala"

"No joking hahaha."

"Habeh, takkan takde rasa terbuai kot?"

"Mawar berduri tak terbuai oleh ajnabi. Perghhh"

"Sikit pun tak? Serious ke ni.." Angkat kening.

"Kalau ade pun, cecepat tepis. Takut. Agenda setan nak melalaikan aku. Ha-ha iman aku tak kuat weh. Jentik sikit terus rebah. Sebab tu aku minimumkan pergaulan dengan ajnabi. Hm"

"Kau.."

"Yes?"

"Em nothing. What about those who want to make you as their wife?"

"Their? Hahahaha macam ramai je yang nak kawen ngan aku."

"Serious wehhhh! I mean, his wife la."

"Em look."

Betulkan sila di atas rumput yang menghijau.

"If they do really love me, then they'll tell me. And marry me. I just don't want to burden my mind with all these thing. Aku let Allah yang do the rest. Saat ni, aku nak diam. Memerhati dan menilai. Yea, aku bukan baik sangat as in as solehah gitu. But I just hope, my future is a Soleh one. Yang boleh sesame dengan aku gapai mardhotillah pun dah okay. Tak perlu wajah yang menarik hati sebab semua tu akan pudar. Tak perlu harta yang melimpah ruah sebab semua tu akan hilang. Cukup sekadar sejuk mata memandang and ade sedikit harta untuk kesenangan kami beribadah dan melayari hidup ni. Yang penting, agama dia.."


Kesat air mata.

"Kau.. kenapa?"

"Aku nak masuk Syurga weh.. Aku taknak salah pilih. Aku takut.."

"Wey jangan la gini. Kau pasti akan dapat yang Soleh. Sebab kau pun Solehah." Senyum.

"Hahahahaha aku tak layak lagi untuk pegang title tu. Wohoo langit dengan bumi. Em ain?"

"Cis aku tauu ahh wey. Em yes?"

"Would you do something for me? Sincerely?"

"I will. Insha Allah. Yes?"

"Will you pray for me? Even if after I died?"

"What do you mean.."

"Aku takut."

"Akan?"

"Akan Allah."

"Sebab?"

"Amal aku gi-la sikit. Pahala pun em cinonet. Dosa kemaaaainnnn banyak!"

"Well, sebaik2 pendosa tu ialah yang bertaubat. Kemon..."

"Ain."

"What else ni?"

"Aku tau kau sayang aku."

"Hahahahahaahaha gi-la. Macam tade motif je?"

"Ade. Kau sayang aku en? Jujur lahhhhh!"

"If yes? And if no?"

"If yes, i love you too. If no, i'll still love you."


"Pergh......."

Kesat cecair jernih yang teragak2 nak meleleh.

"Aku sayang kau."

Hug. Cium pipi. Hug.

"Satu lagi.. Kalau ade chance and dah ready, kau nak Nikah Muda?"

"Surely. I want. Tapi.."

"Tapi..?"

"Takde orang nak ni. Hahahahaha."

Free free kena backhand. Cis punya kawan.

"Sakit ah..."

"Elelele. Siapa suruh keluar aura bajet nak mati?"

"Betul pe.. Hm sakit lah. Takmo kawan. Dah. Jangan cakap dgn aku."

"Aku sayang kau ni."

"Aku tau."

Gelak berjemaah. Mcflurry oreo dihirup pantas. Slurpp

"Mesti best kan bila dah nikah. Hahaha."

"Kannnn...."

"Boleh shopping sekali. Pimpin tangan. Pi memane pun sekali. Solat sekali. Makan sekali. Makan suap.Buat segala benda sekali. Tengok match bola. Tengok tv. Tiap pagi ade orang buatkan bekpes. Hahahaha yang penting.. Dapat redha Allah.."

"Woii tak sabar ke wey? Mengalalahkan kakak aku betei. Hahahaha."

"Eleh Biarlah. At least ade gak orang nak jaga. Nak bimbing."

"Kan? Aku pun teringin. Hahaha tapi for now, kita kenalah start belajar utk jadi isteri mithali. Mak aku cakap kena belajar dah kemas rumah. Masak. Jahit. Semua benda yang mak kita duk buat sekarang ni haa. Ilmu dunia kena ade. Ilmu akhirat pun kena ade. Kena penuhkan dada tu dengan agama. Belajar agama."


"Betul tu. Anti couple. Jom nikah muda."

"Eiwa! Bab nikah semangat. Bab solat awal krik krik krik bunyi cengkerik."

"Hehehe kacau line kau ni.."

"Dah jangan merepek. Banyak ingat mati. Ade jodoh nanti, ade lahtu. Hayya ala ssolah!"

***

Question :What does Islam say about falling in love? Is that allowed in Islam? If it is yes, how could we show that to the person we love without causing fitnah?
Answer: Islam teaches us to be truthful and realistic. Usually, we love for the sake of Allah and we hate for the sake of Allah. Islam teaches us that a male and female can build up a good relationship founded on marriage.
We do not say love is halal or haram because it is a feeling. Maybe it is not under control. You can judge what is under control. But people who fall in love are in many episodes away from the cleansed and pure atmosphere.

Jazakallahukhairan Kathira.

Saturday, 21 December 2013 @ 05:21  1 COMMENTS
Air horlick panas dihirup. Earphone berbaju putih disumbat ke telinga yang agak 'comel' ehem

Jari jemari laju menari di atas keyboard mencari nasyeed bintang syurga di youtube.

Betulkan letak kaca mata. There we go..


'Music please!'

***

"Cane boleh rasa nak berubah? I mean.. sampai macamni? Your personality.."

Pergh. Soalan sama sejak mula istiqomah lagi haha cewah!

"Betul ke berubah? Atau pengaruh rakan sebaya? Atau sengaja? Hipokrit?"

Senyum paksa. Hahaha betapa! Wahai hati, sabar.

"Apa yang buat kau berubah? I mean, siapa?"

Ramai. Terlalu ramai. And indeed, Allah. *Senyum*

***

'It had been years huh since you chose this way?'

'Too much tests. And you are still keeping yourself strong uh?'

'Don't you feel like missing your friends, memories and whatsoever?'

'Are you faking your smile or what eh? Bahagia? Betul ke tipu?'

'Selesa dengan situation sekarang? Really?'

'Tak rindu zaman suram yang tak berapa nak cerah tu ke?'

'Seriously, are you strong enough to face this?'

'Ah it must be hard sometimes. Ahahahaha'

Monologue.

***

Siapa kenal aku dulu, kenal siapa aku. Manusia yang jahil mungkin. Peh. Aku dibesarkan dah cukup elok dah oleh mak ayah aku. Em mungkin la sebab zaman. Eh kesian pulak zaman dipersalahkan. Huu okay. Salah aku. Yang Iman hanya seciput. Senipis kulit bawang. Malah lebih nipis lagi. Mungkin? 

Senyum kelat.

Zaman aku dulu samar2 dengan cahaya. Ceh sekarang jugak mungkin. Tapi tengah usaha la ni nak cari cahaya yang terang tu balik. Biar boleh terangi kehidupan aku ni. Kasi terang tang tang. Takdelah teraba2 nak cari jalan ke Syurga -_- Tengah nak cuba. Kembali pada fitrah as a human being, as a slaves of Allah.

Kesat cecair jernih.


Susah nak berubah, tapi susah jugak nak istiqamah. Yang takleh blah bila ada je makhluk makhluk Tuhan yang tak henti cakap itu ini. Kadang pernah gak futur rebah nanges tak ingat Tuhan, tapi bila pikir balik. Takde guna. Mulut manusia sampai bebila pun kita takleh tolong stapler'kan. Kan?

Bila rasa nak termakan dengan apa yang mereka mereka duk kata tu,
Aku ingat phrase indah ni,

'Wasbir ala ma yakuuluna.' - Bersabarlah dengan apa yang mereka katakan.

Surah AlMuzammil. Ayat 10.

Aku suka baca surah ni. Too deep and meaningful makna surah ni. 
Allah ajar kita, canne nak kuatkan diri. Sungguhlah Allah itu Maha Penyayang wa Pengasih.

Segala benda Dia ajar kita dalam AlQuran tu. Kita je yang tak pernah nak ambik tahu. Huwaa sobs

Dan aku jugak suka,

'Innahu Kaana Tawwaba.' - Sungguh, Dia Maha Penerima Tobat.

Surah An-Nasr. Ayat 3.

Ekceli, semua surah pun best. Kalau kita paham makna dia.
Tapi ni tak. Kita baca je AlQuran tu. Baca untuk khatam. Padehal, Allah bagitau banyak benda dalam Quran ni. Kita ni, yang cetek akal, taknak pulak terokai apa yang Allah bagitau tu. Sibuk dengan benda lain.

Cuba kita tengok cite korea ke cite hindustanhe ke, tanpa subtitle. Agak kita seronok tak tengok cite tu? Atau faham tak apa yang cerita tu nak sampaikan?

Tak. Memang pun. Tak akan. 

Samalah macam kita baca AlQuran.

Salah satu sebab kenapa kita ni si manusia tak seronok baca AlQuran ialah sebab kita tak paham maksud dia.

Sungguh, Kalau kita paham, memang akan nanges. Akan rasa tenang. Akan lebih takutkan Allah. Akan lebih minat nak selami apa itu Islam!



Tapi ye ah, manusia. Kadang, lalai. Gelak tak ingat donia wal akhirah! Nanges sampai lupa yang Allah itu As-Sami'. Maha Mendengar.

Aku pun, kadang lalai gak. Huu I.Allah taknak dah. Amin!

Nahhh! Kena selalu ingat Allah. Yakni berzikir. Zikrullah.
Kat mana2 pun, kalau boleh. If possible. No, by hook or by crook.
Kena selalu sentiasa berzikir.

Biarlah orang nak kata kita gila kerana banyak sebut nama Allah. Kita hidup biarlah berprinsip. Kita jangan lemas dengan pandangan orang terhadap kita. Kita tidak akan boleh buat orang berpuas hati sentiasa dengan kita, jadi untuk selamat, kita selesaikan hal kita dengan Allah. Kita perbaiki hubungan kita dengan Allah, kita perbetulkan diri kita dengan Allah, jangan pedulikan apa orang kata. Zikir dan berzikirlah. Biar kita lemas dalam lautan madu zikir.

***
"Tiada siapa yang bisa membuka hati manusia kecuali Allah. Kerana Allah pemilik hati dan Dia yang memberikan hidayah."

"Hidayah kita perlu cari. Dan, Allah yang memberi hidayah itu. Kita tak boleh tunggu dan duduk diam untuk dapat hidayah. Kita kena cari."

"So don't be a loser. When Allah knocks yr heart with His hidayah, if you didn't respond to it, then YOU ARE THE LOSER."

Antara Quotes yang aku dapat dari orang yang chenta akan aku. Haha ceh, dan yang aku pahat kukuh dalam hati ni.

***

Jadi.

Memang lah bila berubah ni, banyak dugaan yang kita kena tempuhi.

Nak hadap dengan pelbagai persepsi makhluk makhluk yang ada mulut lagi.

Nak kena tahan dengan sakit di hati lagi.

Nak kena tebalkan muka bila dipermalukan atau dibuka aib lagi.

Eh tapi takpe!
Jangan lah cepat futur yakni putus asa a.k.a give up.

Memanglah.

Lagi kita nak dekat dengan Allah, lagi banyak dugaan yang Allah kasi. Husnudzhon dengan Allah. Allah bukan nak seksa kita. Allah bukan benci kita.

Dia uji. Dia sayang.

*Kedip mata.*

So?

Apa yang perlu kita buat sekarang?

Kena tahan dengan ujian.
Kentalkan jiwa.
Kebalkan hati.
Comelkan Iman.
Molekkan akhlak.

Okay tak gitu?

Ya haruslah okay!



Sang Mukmin itu gembira pabila diuji, bukan mengeluh.
Kerna dia tahu Sang Khaliq punya sesuatu yang beautiful untuk dia.

Kena selalu percaya.
Kena selalu percaya. Kena!

Berubah kerana Allah ok? 

Insha Allah! Kita boleh.

Well,
Allah won't put you in a situation you can't handle.

P/s : Smile broadly. Keep calm and walk like a slaves of Allah. Dengan bergaya bukan menggoda. Okeh? Cun!



Sunday, 15 December 2013 @ 01:19  0 COMMENTS
Bismillahirrahmanirrahim.

Mata yang kuyu dibuka dan kaki dihayun lekas ke bilik air.

Jubah hitam dan tudung bawal ungu bidang 50 disarung. Untuk program Free Syria. 11.12.13.

'Allah, bless me in my step. Ease my everything. Bismillah'

***
"Saya melihat sendiri mereka di sana menangis. Menahan kesakitan yang amat. Ditinggalkan orang tersayang buat selamanya. Luka dan sakit yang akan kekal dengan mereka sepanjang hayat mereka. Darah yang mengalir membasahi bumi Syria. Di situ si sini, warna merah mewarnai hidup mereka."

"Pernah saya agihkan roti kepada mereka di sana, tiba2 roti itu jatuh. Semasa saya hendak ambil roti itu, tangan seorang anak kecil singgah di tangan saya yang memegang roti itu. Sambil meminta izin untuk mengambil roti itu. Subhanallah! Betapa eloknya akhlak mereka. Tidak mengambil kepunyaan orang lain tanpa izin."

-Salah seorang wakil yang ke Syria.




Kita di sini? Apa kita masih ingin terus membisu dan menutup mata atas penderitaan mereka?

Kita. Kejam.

***

Hati berdebar.

Dengan hanya melihat video dan gambar mereka di Syria saja dah boleh buat hati kecil ni menangis.

Airmata darah Syria.

Kita di sini, menangis.
Kerana cinta yang pudar.
Kerana dunia yang sementara.

Mereka disana juga menangis,
Menangis kerana menahan kesakitan.

Kadang, mereka hanya tidur sebentar untuk melupakan kesakitan yang mereka alami.

Mereka di sana, jihad!
Jihad melawan si Kejam yang berhasrat meruntuhkan Islam.

Kita di sini juga, jihad!
Jihad melawan nafsu.

Itupun.. kadang2 kita rebah. Tunduk pada nafsu. Tunduk pada si Jahannam, Syaitan.

Sudah sudahlah asyik dengan hati. Perbanyakkan ingat mati. Sudah sudahlah pentingkan diri sendiri. Perbanyakkan fikir tentang Ummah.

Nak jihad lawan nafsu untuk tak tayang aurat dekat ajnabi pun, kita dah kalah. Habis cane nak tegakkan agama Islam? Kesian kita..

Kita.. Islam kan?....



Mata yang celik selama lebih kurang belasan tahun ini menitiskan airmata,

YA. Mata yang celik ini, boleh menitiskan airmata.

Tapi, apa yang badan sihat yang sempurna fizikal dan mental ini boleh buat untuk Ummah?

Oh! Menangis sedih sebak hanya dengan melihat gambar penderitaan Ummah,

Namun, masih sit back and relax? Huha huha dengan dosa?

Apa kita betul betul sedar akan penderitaan yang saudara seIslam kita sedang alami?

Apa kita masih mahu begini? Sampai bila....

Aku tahu, Aku sedar, Aku juga begitu.

Aku tak mampu ikut sama berjihad bersama mereka melawan si Kejam!

Tapi aku mampu..
Hulurkan doa. Sebarkan dakwah untuk anak2 Islam di sini.

Aku masih mampu.

Dan aku berharap, untuk jadi seorang AsSyahid juga..

Suatu hari nanti.. Insha Allah.

Allah, bantu mereka. Tabahkan hati mereka Ya Allah.

***

Malaysia masih aman?

Oh! Sungguh ke tipu?

Tipu.

Malaysia juga tenat.

Negara lain juga tenat.

Dunia ini turut tenat.

Parah! Sakit! Siksa! Pedih! 

Menanggung beratnya beban dosa yang manusia perbuat.

Apa ini yang dikatakan selamat?

Apa ini yang dikatakan bebas dari penjajah?

Ya. Mungkin kita bebas dari penjajah tapi tidak dari fahaman Yahudi.

***

Ya saudara seIslam ku,

Ya Muslims,

Ya brothers and sisters,

Hayya! Hayya ala ffalah! Menuju Syurga Allah.

Hentikan sandiwara di hadapan Allah. Hentikan hipokrit sebagai seorang Islam.

Amar Makruf Nahi Munkar.

Hentikan segala dosa. Dan mula ubah diri untuk jadi seorang mukmin yang bertaqwa.



Bi idznillah. Insha Allah.