Tuesday, 28 January 2014 @ 05:34  3 COMMENTS
Jubah material jeans ditatap. Letak tudung dibetulkan. Kaki dihayun ke meja solek. Tehee. Wajah dan badan seiring dibawa menghadap cermin.



'Hai. Nurul Hayaati Binti Johari?'

'Hai imej saya.'

'Awak dah lain sekarang.'

'Memang. Aku yang dulu bukanlah yang sekarang~ Ewah!'

Diam.

'Kalau dulu.. manade nak pakai benda alah ni. Leceh ah kalau pakai tudung yang bidang 60 ni. Lagi2 tudung bulat yang labuh tu. Panas gi-la oh. Handsocks dan stockins ni pun jarang sangat. Ha-ha-ha dan HA. Sadisnya cerita dollu dollu.'

'Taapi.. tu zaman gelap samar samar cahaya kan?'

'Ya.. taapi banyaknya dosa! Sadis...'

'Kan tengah tobat? Dan sedang berhijrah?'

Senyum. Ketap bibir. Tahan sebak didada.

Tetibe, pintu bilik dikuak.

'Wei mana buku aku?'

Puffffff! Iiimaaaagiiinaaaasi terhenti!

Bermonolog sendirian. Ber'conversation sendirian. Bukan gila tapi hiba!

Cis kacau daun sungguh si hamba Allah tu tadi. adeih!

***
Bismillah.



Jadi, entry kali ini tentang hijrah. Penghijrahan. Perubahan. Way to be a better person. So nice.

Buat mereka yang request aku untuk cerita tentang kisah hijrah aku.. minta maaf dan mohon beribu ribu ampun. Terlalu panjang dan memang aaagak tak sesuai kalau nak cerita umum. Dan, kalau nak tahu jugak boleh. Tapi in private. Eh? Aseef. Hehe buat yang nak tahu je lah.

Okay. Ehem. *betulkan sila*

Aku yakin dan percaya.

Dalam tiap hati mereka2 yang masih HIDUP, pasti akan terdetik rasa ingin berubah menjadi seorang yang laagi baik.

From bad to good. From good to better. From better to laagi better.

'Jangan from good to bad sudah.'

Ok.

Kenapa centu?

Kerana memang sudah fitrah manusia sukakan kebaikan. Memang manusia suka benda baik. Memang manusia suka buat baik. Sebenarnya.

Taapi, disebabkan terikut dengan tarikan hawa nafsu dan godaan syaitan yang sangat mengajak ke arah kejahatan,

maka adalah segelintir manusia yang 'lari' jauh dari fitrah mereka.

Nauzubillah.

Baiklah. Jadi, anda nak berubah dan sedang berhijrah?

Kalau ya, alhamdulillah. Kalau tak, astaghfirullah. Moga Allah beri hidayah.

**

"Weh, kalau mu. Mu suka diri mu yang sekarang ni, mula sejak dulu lagi ke. Atau mu suka mu yang 'dulu' dan barulah mu yang 'sekarang'?

"Aku suka aku yang 'dulu'. Dan aku yang 'sekarang.'"

Orang yang pernah masuk ke dalam lorong gelap jahiliah, akan lebih dan laagi tahu tentang betapa manisnya jalan terang tarbiyah.

Ya sememangnya.

Memang amat susah untuk tinggalkan dunia jahiliah yang maha seronok dan maha mengasyikkan (walaupun cuma sementara) tu, taapi. once kita rasa betapa manis dan indahnya penghijrahan dan proses tarbiyah tu.... Allah. Subhanallah. Nanges T_________T

"Orang yang tak pernah lalui zaman 'gelap tanpa cahaya' ni taktahu apa yang kitorang yang pernah lalui zaman ni rasa. Diorang cuma tahu menghukum. Tapi taktahu menolong. Tangan tak dihulur. Raungan tak disambut. Nilah salah satu faktor, why people is scared of changing for the better."

Benar. Tak semua. Tapi segelintir.



Kita cuma tahu nak menilai dan menghukum. Tapi kita tak reti nak menghulur dan menyambut. Kesian kita. Nanti orang2 seperti 'mereka' tu lah, yang akan dakwa kita di akhirat kelak. Sebab? Tak buat apape pun untuk tarik diorang kembali ke jalan yang benar.

Sebenarnya..

Ramai orang yang pernah aku kenal dan aku sendiri pun dulu, takut nak berubah disebabkan takut nak menghadapi persepsi orang lain.

Betul. Memang takut. Sebab kita hidup di dunia yang sesak dengan manusia. Kalau semua manusia berhati mulia takpe, ni.. ada yang agak hampagas. Oops maaf.

Taapi, fikir punya fikir punya fikir.

Tak perlu pun sebenarnya fikir tentang 'mereka mereka' ini. Sebab apa? Sebab yang nak bagi kita pahala, yang nak bagi kita Syurga. Itu Allah. Bukan manusia. Bukan makhluk. Yang kita perlu 'please'kan, is Allah. bukan HIS creature. Belajarlah untuk endure the pain. Learn the hard way, so that you'll get to go through the hard test dengan bergayanya.

"Cacian? Pelbagai persepsi? Berbagai fitnah dilemparkan? Kata aku hipokrit? Hmmm. I'll just take it with an open heart. Maybe, Allah nak tunjuk kat aku kot. Dulu pun, aku pernah gak suuzhon dengan mereka2 yang pakai tutup aurat yang kembali berhijrah ni semua. Dan sekarang, it happens to me. Uhuks. And, I have to accept the facts that manusia punya mulut takkan dapat kita stapler'kan atau sumbat kain busuk. Sebab nanti mesti akan kena saman. Hadohaii. Moga Allah beri mereka dan aku hidayah."

Sengih.

"Dan di antara manusia ada sebahagian yang berkata: "Kami beriman kepada Allah," tetapi apabila dia disakiti (kerana dia beriman) kepada Allah, dia menganggap dugaan manusia itu sebagai seksaan Allah..."
QS Al-Ankabut: 10.

Senyum.

Betul. Change is never easy. Taapi, remember? Allah is here for you. For me. For us. He brings us this far, so He'll help us go through this. Believe.

"Eleh, kau cakap senang ah!"

Hmm. I've learnt it the hard way too? Sobss. Ey my dear brothers and sisters in Islam? Rilek ah. Anggap ni semua juga satu ujian. Cacian kejian dan hinaan yang kita terima ni merupakan satu bentuk ujian yang Allah hadirkan untuk kita. Bukan untuk menyeksa. Tapi, untuk memberi pahala dan mengikis dosa-dosa lalu. Baik kan Allah? Sungguh. Dia Maha ArRahman ArRahim.

There's time you feel like sesak sangat kat situ. *tunjuk dada* There's time you feel like wanna cry like a child lost his mom. There's time you feel so lonely, eventho ada je orang kat sekeliling. But still, kita masih rasa lonely. Yang amat sangat. Kenapa? Jawapannya..



Jiwa kita kosong. Jiwa kita meronta2 ingin kembali pada Allah.

Kenapa kita zalim sangat pada diri sendiri? Kenapa?

Kita taknak masuk Syurga ke? Kita tak sayang Allah ke? Kita tak takut azab Allah ke? Kita.. waras tak?

Janganlah angkuh. Balik pada Allah.

"Aku bukan taknak.. Tapi masih muda lagi. Buatpe nak kalut. Enjoy lu."

Zaman kanak2 kita tak cukup lagi ke untuk enjoy? Hey, ummah sedang tenat tau sekarang. Dunia dah nak kiamat. Masih nak bersuka ria bergelak ketawa bergumbira hoooreay hoorey?

Jangan zalim dengan diri sendiri.

Baliklah ke 'rumah' asal. Jom. Ke Syurga?

Aamin.

***
Dan bila kita dah start berubah, memang akan ada baanyak sangat ujian menanti untuk kita lepasi.

Bersabarlah. Kerana ujian itu untuk orang yang beriman!

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dgn mengatakan, ''kami beriman,'' dan mereka tidak diuji?..."
QS AL-Ankabut:2

Lihat? See? Nampak? Sentap dan sungguh, tertusuk pancreas.

"Dan sesungguhnya, Kami telah menguji org yg sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui org yg benar dan pasti mengetahui org yg berdusta...."
QS Al-Ankabut:3

Senyum.



Jadikan mistakes tu sebagai stepping stones untuk kita terus maju ke depan. Move on. Move forward. Kejar mardhatillah.

Wahai pemuda pemudi Islam, bangkitlah.

Lawan nafsu dan Syaitan. Indeed. Syaitan tak kuat dan Iman kita yang lemah.

Jadi ayuh dan jomlah upgrade Iman.

Moga Allah redha. Aseef atas segala kekurangan.

***
"Kan best kalau Jaja ade sekali ngan kita?"

Tengok kerusi kosong satu. Kek disuap ke mulut. Yumm.

"Ahh jaja! Ya Allah. Cepatlah jaja, RASA macam kitorang. Amin amin!"

Senyum. Peluk. Ek eh. Tahan airmata. Cengeng betol!

---
"Ha-ha. Lawak gi-la tengok gambar zaman dollu dollu. Time aurat aci redah. Ajet gaya slumber aci redah semua benda. Zaman kegemilangan. Gila-gila. Gelak tak ingat dunia."

"Kannn. Time passes through. WE've changed a lot."

Sebak.

"Ehehe. Tapi aku still gila2 weh. Slumber dohh. Slumber beriman. Kahkah."

"Ana, bestnya lekat colourful sticky notes ni kat Quran!"

"Ha'ah kan. Mesti kita rasa sayang dengan Quran nanti. Ehee."



Dan mulalah misi penuhkan Quran dengan sticky notes yang colourful. Dan juga misi menerokai ayat ayat cinta dari Allah.

"Weh ayat ni.. best."

"Weh, tengok ni."

"Anaaaa! Look at this."

"Wey! This. Aku suka ayat ni."

"Hm, merah sudah. Warna biru lah pulak."

---

Sempat lagi tengok video Nikah. DENGAN ANA. REPEAT. DENGAN ANA. Hahahahahaha. Ehhem. Okay okay.

Si zaujah tu malu2 kucing nak salam dengan zauj dia. Well, first time nak cium tangan ex-ajnabi tu. Mesti seram sejuk en? Eheh.

"Hahaha aku terima nikahnya nur farhana binti muhd sukri dengan..."

"amboi! maju! ada peningkatan. dah fikir?!"

Ana terus bajet malu. Gaya wanita melayu terakhir yang malu bila putera raja masuk meminang. *evil laugh*

Dan akhirnya dua dua terlentok atas katil dek kerana penat.



Till then. Sahabat semua, uhibbukum.

Wednesday, 22 January 2014 @ 02:32  2 COMMENTS
Bersua kembali bersama Mrs. Pencetus Ummah to-be! Amin.


Cis. Mukaddimah tu mungkin bunyi macam nak mintak femur tibia patela dan metatarsus mungkin (nama2 bahagian kaki dalam biology) melekat kat kepala ni haa. Aseef atas ke'annoying'an ni.

Bismillah.

Assalamualaikum w.b.t dan salam ukhuwah buat teman teman yang sedang membaca penulisan yang tak berapa kreatif ni, di dalam hati masing2.

Entry ni khusus buat yang selalu rasa bosan ataupun sedang rasa bosan atau mungkin akan rasa bosan nanti? Mana tauu.

***

"Mak. Bosan lah duk rumah. Kemas benda sama je. Ngadap benda saaaama je. Hari2 buat benda saaaaama je."

"Dahtu, gi lah keluar ngan kawan2."

"Taknak ah. Nanti letih. Best duk rumah SIKIT. Hehe."

"Amboi sikit....Habestu..?"

"Emm. Alaa bosanlah..."


"Apakata baca buku2 yang mak beli tu? Buku2 tu banyak ilmu taw. Mak beli tu bukan untuk pameran semata. Bukan nak suruh korang adik beradik tatap je tiap hari. Haa awak takde niat nak baca buku2 tu?"

"Buku tu... panjang sangat. Macam essay. Susah nak faham. Hehe."

"Kalau macamtu, nak baca buku yang paling best?"

"Nak!"

"Baca AlQuran. Bukan setakat baca je. Rujuk tafsir tu. Kalau baca je Kalam Allah tu tanpa tahu maksud dia, samalah macam tengok cite hindustanhe tu tanpa subtitle dia kat bawah. Agaknya boleh paham tak apa yang cerita hindustan tu tentang apa? Boleh feel tak? Boleh ke sampai nak nangis2 segala? Haa samalah macam kita baca AlQuran. Kalau kita tak faham maksud, macam mana kita nak feel atau faham apa firman Allah tu. Kan?"

"Betul...." Sengih kambing.

"Takde sebab untuk kita rasa bosan sebenarnya."

"Em betul. Mak, nak air?"

Muka blush. Cari tempat nak sembunyikan muka ni. Haaaa. Kan dah kena. Menusuk pancreas betoi. Ha-ha thanks mak. Amat deep.

***

Based on short conversation antara aku dan mak aku tu, maka bolehlah kiranya kalau kita nak simpulkan bahawa. Memang tak ade sebab pun sebenarnya untuk kita rasa bosan. Sungguh dan sesungguhnya, ada banyak lagi benda yang kita harus dan perlu buat. Kerana kita orang Islam. Kita nak jadi practising Muslim bukan nya Islam sekadar di kad pengenalan sahaja.

Sebelum aku suggest dan hurai laaaagi jauh, aku nak tekankan kat sini. Aku buat entry, aku post sesuatu benda, bukan sebab aku nak menunjuk. Tapi sebab aku nak ajak. Nak ajak buat sama. Nak ajak jadi baik sesama. Whatever it is, terserahlah. Allah tahu niat aku. Take whats good, and ignore whats bad ey? Insha Allah.

Macam usrahmate aku cakap,

"Jadi dai'e tu kena banyak JOM! JOM solat, JOM pi masjid. JOM buat baik. Haa kena banyak mengajak. Bukan banyak menghukum. Kalau nak hukum orang sewenang-wenangnya suka hati nenek mak sedara dia je, pi jadi mufti."

Ehem. Ok.

Biasanya, school leaver a.k.a lepasan Spm ataupun sesiapa je lah yang punya masa lapang, mesti merungut cakap bosan. Boring. Taktahu amenda nak buat. Asyik amalkan TLDM je. Yakni, Tidur Lepak Dan Makan (aku pun dulu. sekarang pun mungkin? heh). Memang dah jadi norma masyarakat cehwah. I mean, dah jadi kebiasaan. Perkataan bosan tu meniti di bibir kita kita ni.

Memang tak salah untuk rasa bosan. Tapi, takke kita rasa yang kita ni pelik bin ajaib dan saangat salah bila kita kata kita sedang bosan, walhal masih banyak dan sememangnya baaaanyak lagi yang boleh kita buat demi kebaikan diri kita dan juga orang lain.

Sebagai contoh yang sangat simple, 

Muhasabah diri.


Ramai yang mengira mereka sudah dalam keadaan OK. Hakikatnya. Tak. Mereka tak OK. OK disini bermaksud, berada di zon yang selesa. Berada di zon yang selamat. Berada di zon yang sudah memuaskan. Berada di situasi di mana, mereka sudah cukup baik atau layak untuk jadi seorang yang ber'identiti cemerlang serta berkarisma. Hui ayat!

Dari sudut Islam, keadaan OK tu ialah pabila mereka sudah punya cukup amal dan mendapat rahmat dari Ilahi yang bakal melayakkan diri mereka untuk bertapak di Syurga Allah. Heh. Benar dan sebenar benarnya, tiada seorang pun di antara kita, Ummah harini yang OK. Kerana, lihat saja Ummah harini. Betapa banyaknya disaster yang dah melanda Ummah.

Maaf ter'skema. Fuhh

Back to the main point, Kat mana kita? Ok scroll atas balik.

Ada baanyak lagi sebenarnya benda yang kita boleh lakukan supaya kita tak rasa bosan. Banyak sangat dan sangat. Tersangat.

Soalan aku pada diri sendiri dan pada orang lain juga, (jawab dlm hati)

Dah berapa kali khatam AlQuran?

Dah berapa kali khatam AlQuran beserta tafsirnya?

Kaji tak sirah Rasulullah s.a.w?

Berapa kali dah pergi taman taman Syurga yakni majlis2 Ilmu?

Ingat lagi hukum hukum tajwid?

Cuba upgrade tak kefahaman kita tentang rukun solat?

Semua tu cuma benda yang asas je. Tapi sungguh, hakikatnya dan realitinya memang ada di segelintir kita yang sudah lupa akan semua tu. Dek kerana terlalu sibuk bermain cinta dengan si dunia yang amat menggoda. 

Jentik dahi sendiri.

***

Dan sebetulnya wahai brothers and sisters in Islam, sudah sudahlah tu nak merosakkan hati dan Iman dengan buat benda benda yang tak berfaedah laaagi tak menguntungkan empunya diri.

Hati tu, jagalah sebaiknya. Sesungguhnya, hati punya baaanyak lagi tugas lain yang perlu dijalankan. Hati tu Allah yang pegang. Milik Allah. Dan biarlah semua tu kekal, selagimana kita masih bergelar seorang Cik dan bukan Puan. Uruskan hati tu dengan sebaiknya. Serahkan soal hati pada Yang Kuasa. Tak salah untuk minat ataupun punya perasaan suka, tapi biarlah yang mengawalnya tu Iman dan bukannya nafsu semata. Bila hati dijentik ajnabi, maka kembalilah pada Allah. Kalau betul sayang, kalau betul nak bersama melayari alam perkahwinan. Bila dah bebetul ready, silalah jumpa Inche ayah dan Puan mama. Tak perlu berkasih bersayang bagai nak rak sampai lupa akan yang wajib. Sampai lagho.


Iman pula, haruslah bagi kita semua yang dambakan Mardhatillah untuk sentiasa upgrade agar Allah sentiasa redha. Yes, Iman tu sifatnya yazid wa yanqus. Naik dan turun. Normal bila Iman menaik dan menurun. Yang tak normalnya, bila Iman turun, tak naik naik. Ini kurang normal. Taapi, yang fantastik nya bila Iman naik, teruskan menaikkan level Iman tu tanpa putus asa. Tanpa ada rasa ataupun perasaan 'puas' dengan Iman yang ada sekarang.

Di mana kita tadi?

Ok, ada rasa nak bosan lagi?

Kalau takde, alhamdulillah. Kalau ade, astaghfirullah! Aiyo

"Remaja kena lah ade life sikit. Takkan nak mengadap benda agama ni je tiap waktu? Classic sangatlah kalau nak buat semua tu!"

Astaghfirullah. Senyum.

Islam itu mudah. Tapi jangan pula kita ambil mudah. Tapi, masalahnya sekarang, kita yang makin merumitkan agama tu. Sampai kita sendiri pun confuse dengan diri kita. Kan? Pergh

Banyak je cara lain lagi yang boleh dekatkan diri kita dengan Allah. Nak bantu kita selami Islam dengan lebih mendalam. Banyak lagi. Sebenarnya.

Contoh, kita boleh je dengar nasyid2. Boleh je surf website. Cari blog2 Islamic. Boleh je tanya Mr Google atau Mrs Yahoooo. Boleh je kawan dengan orang yang sukakan Ilmu. Boleh je apa jua cara sekalipun.

Tapi takutnya, ter'menyeleweng. Niat kita dah elok dah, tapi terrjebak pulak dengan fahaman sesat yang boleh buat akidah kita pusing 360 darjah.

Sebabtu, rujukan terbaik tu ialah AlQuran.

Kalam Allah. Dari Allah.

***

Alhamdulillah, lepas sentap dengan beberapa orang yang memang berjaya buat aku ter'sentap dengan kuasa Allah, maka masa aku sekarang lebih banyak terisi dengan benda benda cenni. Mula mula tu rasa gak cam leceh je nak baca buku tebal2 yang Islamik tu. Lebih baik baca novel ke ape ke kan? Tapi, bila try baca buku2 Islamiah tu, rasa macam tenang je. Rasa macam 'oh, baru aku tau'. Ilmu banyak masuk. 

Dan, lepas Solat kalau boleh memang nak kena baca dua tiga helai page. Kalau tak rasa macam , missing, Rasa macam tak lengkap hari tu tanpa ayat cinta dari Allah. Kalau dulu, selalu lepas solat. Usai doa tu terus buang telekung buat kerja lain. Tapi alhamdulillah, cuba ikut pesan mak. Untuk hilangkan rasa bosan tu, rasa macam 'oh, damai hati ni.' Sebelum tidur, amalkan surah AlMulk and As-Sajdah. Tiap hari Jumaat pulak, amalkan AlKahfi. Malam Jumaat tu, Surah Yaasin. Laaagi terharu dan menaikkan semangat, bila baca Yaasin berjemaah dengan mak ayah lepas Solat Hajat dan Solat Maghrib. Memang rasa lah kemanisan ber'famili kerana Allah tu. Haha ade ke gitu. K tapi memang, alhamdulillah. Allah bagi rasa semua tu.

Bukan. Aku bukan nak menunjuk. Tapi sekadar nak suggest. Nak share rasa dan nikmat buat something ni. True. Bila kita buat kerana Allah, bila kita buat bukan sebab manusia, memang nikmat'nya buat something tu akan laagi terasa. Dan at times, kita boleh burst into tears. Tetibe je. Dan akan rasa 'ruginya aku. selama ni aku lalai. tak buat semua nii.' Haa rasa yang ahh aku takleh nak gambarkan.

Korang, sahabat aku. Walaupun kita tak kenal, jomlah. Jom kenal Allah dengan lagi dekat. Jom amalkan gaya hidup sihat dan gaya hidup Islam yang sebenarnya. Bukan part sedekah, solat, zakat, haji je. Part lain, wassalam. Bukan, jom kita ambil Islam ni secara menyeluruh. Bukan ikut suka hati jiwa raga basket kita je nak cubit yang manis manis je dalam Islam. 

Muslim dan Mukmin tu beza. Dan jom! Kita jadi Mukmin!

Allah tahu niat kita. Allah tahu.


Belum terlambat untuk mengubah segalanya. Everyone was born with the key to Jannah, either to retain it or to lose it. Either to live well or live hell, we choose. Make the best decision because this is about you.

Not me or everyone else.

Wallahu a'lam. 

Tuesday, 21 January 2014 @ 02:53  2 COMMENTS
Bismillahirrahmanirrahim

Selamat sore. Alhamdulillah, bi idznillah, jari jemari ni dapat menari dengan flawlessnya sekali lagi di atas keyboard milik Cikgu Johari Abd Rahman, seorang insan yang sangat dicintai.

Ehhem. Okay.

"Dan jgn lah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."

QS Yusuf : 87

Jangan berputus asa dari rahmat Allah. Jangan sesekali. Please?

***



Click Untuk Di'clorox Hati :)

Masalah Ummah. 

"Ah, apa aku peduli."

"Eleh.. bukan masalah aku pun. Biaq pi la depa."

"Aku taknak jaga tepi kain orang."

Senyum paksa.

"Diorang Islam, Awak pun Islam, kan?"

Tercekik kacang.

Hakikat yang perlu kita terima, by hook or crook.

Ummah bermasalah. Maka kita pun turut sama bermasalah.

***

Aku ade kawan dengan non-muslim. Dan ade jugak dengan Muallaf. Chinease, Indians. Pernah la taktahu berapa kali (sebab tak kira) sentap dan terharu dengan diorang bilamana cakap tentang Islam dan Muslim. Conversation yang singkat je tapi cukup bermakna dan sangat sangat menusuk tepat dan jitu ke jantung tepat mengena sasaran. Aorta. Ah break into pieces!

As for conclusion, some of them confuse dengan kita punya agama. Kita punya Addin. Kita punya way of life. 

Kita.. si Muslim, sendiri pun. Kan? Well, hakikatnya. Some of us, does.

Why Muslim zaman sekarang ni tak sama dengan yang dulu? Kenapa Ummah makin tenat? Kenapa dan kenapa?

Because, kalimah Syahadah yang kita lafazkan tu hanya kencang meniti di bibir sahaja. Beacuse program program agama yang kita hadiri tu, tak kita iringi dengan niat yang betul. Because, post dan entry2 dakwah yang kita buat tu sekadar ribut berselerak di laman laman maya sahaja. Realitinya? Hanya Tuhan yang Maha Tahu.

Memang tak semua. Ada yang masih BEBETUL BUAT apa yang dia BUAT tu.

Tapi, hakikatnya memang ade hamba2 Allah yang macamni.

Termasuk aku juga dulu, sekarang pun mungkin? Astaghfirullah.

***



Tahu benda tu dosa, tapi kita tetap jugak buat. Angkuh. Bongkak. Buat jugak dosa tu. Macam nothing will change. No one see. Tak rasa sedikit pun getaran dosa tu.

Contohnya.

Couple. Bermanja ber'sweet' (kononnya) dengan ajnabi. Hubungan tak halallan toyyiban lagi a.k.a masih haram. Bercinta bagai nak rak. Sentuh sana sentuh sini. Ber'papa mama. Konon sweet macam madu tapi hakikatnya hempedu. 

Tayang aurat. Tahu aurat kita ni semua anggota selain dari muka dan tapak tangan. But still, tayang jugak. Tahu Allah berfirman dalam Surah AnNisa' suruh labuhkan tudung bawah dada. But STILL, tudung tak lepas pun dada. And yang lagi wassalam bila, tak pakai tudung. Freehair.

Banyak lagi contoh lain. Tapi cukuplah. Takut ada yang makan hati. Peaces!

Tapi, alasannya tetap sama. Tetap degil kuasa 1000.

"Tak sampai seru lagi."

"Rilek lah. We are young. Masih muda kot."

"Don't judge me. I am who I am."

Aduhai.

Benda dosa, nak keep on istiqamah jugak ke? Memang eager sangat nak masuk Neraka? Eh. Okay maaf terrkasar. Tapi betullah brothers and sisters and Islam.

What is Haram remains Haram.

What is right is right, even if you are the only one doing it.

And,

What is wrong is wrong even if everyone is doing it.

Jangan lawan Allah. Apa yang dah termaktub haram tu memang haram lah.

Kalau kita boleh ikut peraturan, undang2 negara, ikut kata pemimpin. Then, why kita takleh nak ikut Allah yang ciptakan kita. Yang Maha Berkuasa di sekelian alam?

***

There's a time when we feel like, "What is wrong with me?"

Life keeps hitting us with truth after truth, until we couldn't take it anymore. We felt like our chest was caving in under the weight. And apa yang kita buat lepas rasa sesak dari kebenaran yang maha menyakitkan serta memilukan ni?

Kita let go, ignore, walk like a boss and act as nothing happened.

Nothing.

In fact, kebenaran tu sepatutnya kita chew, telan. Even pahit sehempedu mana pun. Sebab truth is truth.

***

We all make mistakes in our lives and we all commit sins.
We are all human and sometimes tend to lose the path for a while.
What do we do when we realise we were wrong?

Ehem.

After committing a sin, a person who fears Allah and give high respect to Him would feel a sense of despondency and despair thinking, "How will God forgive me for this sin?" However, it is noteworthy that despairing of God's mercy is in itself one of the major sins in Islam for God is ever merciful, ever forgiving. 

As He says in the Qur'an:

"Do not despair of God's mercy; He will forgive you of all your sins"

.Qur'an (39:53).

In another verse, Allah says:


"And He wishes to forgive you"

Qur'an (4:146).

Kalau aku salah, tegur. Sesungguhnya, aku juga sedang belajar.

Till then.
Thursday, 9 January 2014 @ 06:35  2 COMMENTS
Butang dial ditekan. Beep beep.

Panggilan bersambung.

"Assalamualaikum w.b.t."

Salam disambut.

"Akak, tolong 'sental' kan ed, can?"

"Haaa ade something wrong somewhere laa tuu."

"Alaaa please. Tengah serabut ni. I'm lost."

"Bereh. Lepas Asar siap. Akak datang jemput. Kita gi TTA."

***

Baju kurung warna putih bunga merah disarung ke badan. Sedikit vaseline dicalit ke bibir. Peh merekah lagi. Kan dah sexy. Ehem ok joking.

Berdiri depan cermin.

"Siapa yang terpapar kat cermin tu?"

Aku.

"Muka ni ade rupa boleh masuk Syurga ke?"

Heh. (fill in the blank) Insha Allah!

Beep beep beep.

'Ed saaayanggg, akak dah kat bawah ni. Cepat la budakk!'

***

"Kita nak gi mana ni?"

"Our makkanni changed. Kita gi pantai."

Senyum lebar. Yay!

"Hayya fi 'pantai'! Ek? Ok abaikan.

***

Langkah dituju ke arah bangku kayu bawah pokok rendang.

"Akak, nampak tak pakcik tu?"

"Nampak eskrem.... Dah tau dah. Ey besar kecik besar kecik aku tengok budak ni! Tunggu sini. Jaga bekal. Akak gi beli jap. Jangan mengelamun!"

Sengih.

Pandangan ditala ke langit yang mendung. 



"Subhanallah.. tenangnya langit. Hm"

***

Aiskrim perisa coklat dinikmati dengan sungguh2.

"So, kenapa tetibe nak kena 'sental' harini?"

"Aci tak kalau ed kata sebab rasa hati ni tak tenteram?"

"I see... okay."

Kon aiskrim selamat menuruni rengkung. Ehem. Bismillahirrahmanirrahim.

"Mesti ed tahu kan dalam AlQuran, ade satu ayat ni, dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang. Tahu dan faham kan?"

"Tahu dan faham."

"Amal ke tak?"

"Eh?"

"I mean, buat tak all those thing yang buat awak ingat Allah?"

"Buat.."

"Betul? Dengan sungguh sungguh atau sekadar buat?"

"Hmmm." Dahi berkerut seribu. Tiba masa untuk sentap. Ah hati, sabar!

"Ok bismillah. Akak cakap ni untuk peringatan bagi diri akak jugak ey? May I proceed my dear little pretty sister?"

"Tafaddhol."

 "Lately, akak perhati ramai yang hanya sekadar BUAT tapi tak hayati apa yang mereka amalkan tu. Bukan mereka je, akak pun sama. Mungkin? Hm. Berapa ramai yang solat, sambil hayati setiap pergerakan, sambil hayati setiap bacaan dalam solat? Berapa ramai yang bebetul ingat Allah bila tengah berzikir? Berapa ramai yang sungguh sungguh meminta bila berdoa? Berapa ramai yang bebetul hidup macam seorang yang beragama Islam?"

Gulp.

"Betul. Kita buat apa Allah suka. Tapi kita suka tak buat apa yang Allah suka? Kewtuk dada tanyalah sang Iman."

Sigh.

"Do we want to follow the flow or stand with what we're here(dunya) for? It is a hard decision. Very. Expecially when we have the uber kuasa veto in our hand. But then again the question is; why are we here and what are we here for? Think deep."

Why I am here,

Because Allah sent me here.

What I am here for?

As a Khalifah. Khalifatullah.

"Er ed? Ngigau ke?"

Sambil awangkan awangkan tangan. Tepis angin. Heh

"Eh no. Just thinking, proceed please?"

"My pleasure. Em the major factor why kita tak dapat nak cinta Allah sepenuhnya dan tak dapat nak hayati setiap apa yang kita amalkan tu is, for sure sebab kita tak ikhlas. Kan? Sekadar nak penuhkan quota. Ye secara zahirnya memang kita buat apa Allah suka. Taaaapi, secara batinnya? Ketuk dada dengan hammer, tanya cik Iman yang bersifat yazid wa yanqus. Kita sedar tak, Allah tahu setiap apa yang terdetik di hati. Allah knows what is in every heart. Allah knows what you do not know. Allah knows everything. So, what are we trying to hide?"

"Nothing.."

"True. Bukan lah nak kata kena buat ibadat je 24 jam. Kan dah molek Allah sediakan kita siang dan malam? So, buat semua benda bermotifkan satu hal, Nak Allah redha. Dan berprinsipkan satu hal, Allah is watching us EVERYTIME."

Perkataan EVERYTIME sedikit ditekan tone dia.

"Wise word.."

"Do everything, for the sake of Allah Taala."

Hmmm.



"Akak, what about kalau kita terimbau masa lalu kita? Rasa macam nak kembali pada zaman tu? Um, just asking, maybe?"

"Tu mainan syaitan. If they (syaitan) reminds us obout our past, then remind them about their future. Alaaaa my dear, past is past though. You are not living in the past anymore, ain't you?"

"True... but it is hard at times though."

"Yes it is, i've learnt it that way too. But, do you believe in Allah?"

"Of course I am?" Er

"Then, keep believe in Him. Keep calm and have faith. The path to Jannah may be so hard at times, but do we really can give up? Can we? How could we? Do we really that eager to enter the HellFire?"

Uh... deep.

"Everyone really deserves chances."

Very.

"Kalau nak ikutkan dark and ugly pasts, maybe we should go through some of the cerita Sahabat Rasulullah s.a.w. For inspiration. Saidina Umar Al Khattab, for example. Still remember?"

"Ai ai."

"Umar was really against Islam before he enter Islam. And he was so not very nice to put it mildly. He once killed his child. Allahu. He was so against Islam as he against everything about Islam. His temper, is really legendary. Segala benda dia deal dengan pedang. Tak pun dengan tapak tangan melayang. He is so the very garang one. Tapi..."

Macam pernah dengar ayat ni...

"Lepas dia masuk Islam, dia gunakan segala qualities dia yang legend tu untuk Islam. Sebab? Dia faham bebetul akan makna syahadah yang dia lafazkan tu. Sebak akak. Saidina Umar menanges kesal akan dosa dia bunuh anak dia. Ok meremang bulu roma. Seteruk teruk Umar sebelum Islam, pun boleh berubah apetah lagi kita yang masih lagi bertatih di dunia yang sementara ni?"

Gulp. This is Anthem punya novel. Takpe re-understand.

""Dosa2 ku kelihatan terlalu besar buatku, tapi setelah kubandingkan dgn keampunanMu, ternyata keampunanMu jauh lebih besar." - Imam Syafie.

Quoted.

"The past is nothing but a force to drive you forward. Do not let your past dictates you."

Peluk bahu.

"So.. cane?"

"I just feel like crying, right now. Ha-ha. The manja 'me'.

"Spill it out......"

"Taknak. Akak nak eskrem laagi?"

"Boleh. Akak pun nak jugak ni."

"Ed pergi beli lah pulak!"

"Tak payah. Awak tunggu sini. Jaga beg."

"Okay.."

Huh..

***

"Ibnu Hayyan pernah berkata, "orang beriman itu apabila mereka mengenali Tuhannya secara dekat, dia akan mencintai-Nya. Apabila dia mencintai-Nya, maka dia akan menghadap-Nya. Apabila dia merasakan manisnya menghadap Allah, maka akan hilanglah nafsunya kepada dunia. Ia sentiasa ingin pergi ke akhirat kerana rindu bertemu dengan Yang Menyintainya."

Suara Kak Ain terngiang ngiang di telinga.

'Agaknya aku semakin jauh dari Allah kut, sebabtu hati aku ni tak tenteram. Huh.. kejamnya aku..'

"You were born a Muslim.. GREAT! But it is NOT how you are born but how you die. It’s not about how you begin the race, it’s how you end the race. Ain’t no big thing being born Muslim, everyone is born Muslim. But can you live a Muslim? Can you go to college and live a Muslim, be a Muslim? Not only in the house, not only in the masjid. Be a Muslim also in the street."



'Allahuakbar..'

Demi Masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. QS Al-Asr:Ayat 1-3.

'Sungguh, manusia itu sering dalam kerugian. Perlu manfaatkan setiap masa yang ada..'

"Ed, nah. Perisa coklat dah habes. Akak beli strawberry."

"Jom balik akak."

"Eh? Ooo okay okay jom."

"Dan, ed takkan makan selain flavour coklat. Jadi, akak boleh selesaikan eskrem yang satu lagi tu. Tunggu kat kereta yo!"

"Budak ni!!!"

***

Seringkali kita mendengar perkataan tarbiyah.
Jika ditanya kepada saya apa maknanya tarbiyah dahulu, 
saya dengan yakin pasti akan menjawab ia adalah satu didikan.

Ya, betul.
Tidak salah definisi tersebut.





Namun, semakin lama saya berada dalam jalan ini, saya mula menemui pengertian sebenar tarbiyah itu.

Tarbiyah itu bukan hanya sekadar didikan.
Tarbiyah yang sebenarnya punya kuasa mengubah.

Didikan yang mengubah.

Percaya, no?

Lihat kembali diri kita.

Sejauh mana tarbiyah itu berkesan pada diri kita adalah dengan melihat sejauh mana kita sudah berubah (dalam konteks ke arah lebih baik kerana Allah).

Andai kata dahulu kita merupakan seorang yang pemarah, sejauh mana tarbiyah itu mengajar kita untuk menahan marah, malah bersikap lebih lembut.

Andai kata dahulu kita merupakan seorang yang suka membuang masa, sejauh mana kita mula menjaga masa kita.

Andai kata dahulu kita adalah seorang yang bergaul bebas lelaki dan perempuan, sejauh mana kita mula menjaga ikhtilat sesama lawan jantina.

Andai kata dahulu kita tidak kisah membuka aurat, sejauh mana kita mula menjaga aurat kita dengan sebenar-benarnya.

Andai kata dahulu kita hanya taksub dengan hiburan semata-mata, sejauh mana kita mula meninggalkannya dan mula cakna akan isu yang lebih bermanfaat buat diri dan ummah.

Andai kata dahulu kita tidak mampu berkata-kata dengan baik di hadapan orang lain, sejauh mana kita berusaha untuk memperbaiki kelemahan tersebut demi menyampaikan Islam kepada mereka.

Banyak lagi jahiliyyah kita yang pernah kita buat suatu kala dahulu.
Namun, tarbiyah itu punya satu kuasa luar biasa.

Ia mengubah.
Dengan SYARAT jika tarbiyah itu benar-benar BERKESAN.

Tarbiyah itu berkesan ke atas diri kita andai kita berani meninggalkan jahiliyyah-jahiliyyah tersebut.

Dan menjadikan diri kita seorang yang lebih baik.
Demi menggalas tanggungjawab kita sebagai 'abid dan khalifah.

Teringat saya akan kata-kata seorang akhwat,
"Jahiliyyah melemahkan tarbiyah diri."

Allah mahu menyucikan kita dengan tarbiyah dariNya. Tapi kita kotorkan semula dengan jahiliyyah kita.

Maka, di manakah kesannya?



This. Till then. Ciaw~