Tuesday, 21 January 2014 @ 02:53  2 COMMENTS
Bismillahirrahmanirrahim

Selamat sore. Alhamdulillah, bi idznillah, jari jemari ni dapat menari dengan flawlessnya sekali lagi di atas keyboard milik Cikgu Johari Abd Rahman, seorang insan yang sangat dicintai.

Ehhem. Okay.

"Dan jgn lah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."

QS Yusuf : 87

Jangan berputus asa dari rahmat Allah. Jangan sesekali. Please?

***



Click Untuk Di'clorox Hati :)

Masalah Ummah. 

"Ah, apa aku peduli."

"Eleh.. bukan masalah aku pun. Biaq pi la depa."

"Aku taknak jaga tepi kain orang."

Senyum paksa.

"Diorang Islam, Awak pun Islam, kan?"

Tercekik kacang.

Hakikat yang perlu kita terima, by hook or crook.

Ummah bermasalah. Maka kita pun turut sama bermasalah.

***

Aku ade kawan dengan non-muslim. Dan ade jugak dengan Muallaf. Chinease, Indians. Pernah la taktahu berapa kali (sebab tak kira) sentap dan terharu dengan diorang bilamana cakap tentang Islam dan Muslim. Conversation yang singkat je tapi cukup bermakna dan sangat sangat menusuk tepat dan jitu ke jantung tepat mengena sasaran. Aorta. Ah break into pieces!

As for conclusion, some of them confuse dengan kita punya agama. Kita punya Addin. Kita punya way of life. 

Kita.. si Muslim, sendiri pun. Kan? Well, hakikatnya. Some of us, does.

Why Muslim zaman sekarang ni tak sama dengan yang dulu? Kenapa Ummah makin tenat? Kenapa dan kenapa?

Because, kalimah Syahadah yang kita lafazkan tu hanya kencang meniti di bibir sahaja. Beacuse program program agama yang kita hadiri tu, tak kita iringi dengan niat yang betul. Because, post dan entry2 dakwah yang kita buat tu sekadar ribut berselerak di laman laman maya sahaja. Realitinya? Hanya Tuhan yang Maha Tahu.

Memang tak semua. Ada yang masih BEBETUL BUAT apa yang dia BUAT tu.

Tapi, hakikatnya memang ade hamba2 Allah yang macamni.

Termasuk aku juga dulu, sekarang pun mungkin? Astaghfirullah.

***



Tahu benda tu dosa, tapi kita tetap jugak buat. Angkuh. Bongkak. Buat jugak dosa tu. Macam nothing will change. No one see. Tak rasa sedikit pun getaran dosa tu.

Contohnya.

Couple. Bermanja ber'sweet' (kononnya) dengan ajnabi. Hubungan tak halallan toyyiban lagi a.k.a masih haram. Bercinta bagai nak rak. Sentuh sana sentuh sini. Ber'papa mama. Konon sweet macam madu tapi hakikatnya hempedu. 

Tayang aurat. Tahu aurat kita ni semua anggota selain dari muka dan tapak tangan. But still, tayang jugak. Tahu Allah berfirman dalam Surah AnNisa' suruh labuhkan tudung bawah dada. But STILL, tudung tak lepas pun dada. And yang lagi wassalam bila, tak pakai tudung. Freehair.

Banyak lagi contoh lain. Tapi cukuplah. Takut ada yang makan hati. Peaces!

Tapi, alasannya tetap sama. Tetap degil kuasa 1000.

"Tak sampai seru lagi."

"Rilek lah. We are young. Masih muda kot."

"Don't judge me. I am who I am."

Aduhai.

Benda dosa, nak keep on istiqamah jugak ke? Memang eager sangat nak masuk Neraka? Eh. Okay maaf terrkasar. Tapi betullah brothers and sisters and Islam.

What is Haram remains Haram.

What is right is right, even if you are the only one doing it.

And,

What is wrong is wrong even if everyone is doing it.

Jangan lawan Allah. Apa yang dah termaktub haram tu memang haram lah.

Kalau kita boleh ikut peraturan, undang2 negara, ikut kata pemimpin. Then, why kita takleh nak ikut Allah yang ciptakan kita. Yang Maha Berkuasa di sekelian alam?

***

There's a time when we feel like, "What is wrong with me?"

Life keeps hitting us with truth after truth, until we couldn't take it anymore. We felt like our chest was caving in under the weight. And apa yang kita buat lepas rasa sesak dari kebenaran yang maha menyakitkan serta memilukan ni?

Kita let go, ignore, walk like a boss and act as nothing happened.

Nothing.

In fact, kebenaran tu sepatutnya kita chew, telan. Even pahit sehempedu mana pun. Sebab truth is truth.

***

We all make mistakes in our lives and we all commit sins.
We are all human and sometimes tend to lose the path for a while.
What do we do when we realise we were wrong?

Ehem.

After committing a sin, a person who fears Allah and give high respect to Him would feel a sense of despondency and despair thinking, "How will God forgive me for this sin?" However, it is noteworthy that despairing of God's mercy is in itself one of the major sins in Islam for God is ever merciful, ever forgiving. 

As He says in the Qur'an:

"Do not despair of God's mercy; He will forgive you of all your sins"

.Qur'an (39:53).

In another verse, Allah says:


"And He wishes to forgive you"

Qur'an (4:146).

Kalau aku salah, tegur. Sesungguhnya, aku juga sedang belajar.

Till then.