Friday, 29 May 2015 @ 07:58  1 COMMENTS
"love is blind. kan?"

"uh?"

"so do Hidayah."

"i got you.." sengih.

"menyapa siapa sahaja. tak kira masa. dimana saja. sambung!"

"dengan izin Yang Maha Esa." serentak.


'kiss the rain' by yiruma memukul gegendang telinga.
angin menampar pipi dan senyum diukir segaris.

***

for about one months cuti, alhamdulillah. quite useful.



musafir sana sini, untuk ilmu.

ilmu akhirat. eh


khatam buku the maze runner, the death cure, the kill order, the scorch trials and again, the fault in our stars. okay la kan semua buku english sebab sem depan elc punya subject kena write an essay. vocab, grammar and pronounctuation dah tak berapa betul dah sejak tinggai sekolah menengah.



tetibe ade orang tanya,



"Quran sempat khatam tak?"



ok ini deep.. alhamdulillah, tak sempat khatam. cuma ade la cuba2 hafaz beberapa surah.



"eleh setakat surah lazim pendek je buatpe."



amboi ini lagi deep. insha Allah, ade la terselit surah2 panjang sedikit sebanyak.



dah2. jom istighfar jap.

***


p/s jap.



lately, and not long time ago, after i posted some story or tweets or anything, someone told me that someone copied my work and claimed it as their's. i was quite dumbfounded. and shocked? ha ha.



ok ok lek lek. cool chill dulu kayh.



bukan marah kepe dik. but claiming it as your's is not a really good attitude, bukan la nak kata, tu hak aku. penulisan aku, so takde sape boleh copy. no. sebab aku sedar, ilmu tu milik Allah. ilham tu dari Allah. and yes, i posted it because i want to share my thoughts and so on.



but what matters now is, ADAB.



you can't take someone's belongings just like that. seek for permission first at least. hatta bila nak curi hati seseorang pun, patutnya mintak izin dulu. hahahaha ok! shh



so, now i'm so sorry for saying this.



but please, tell me first before you copied any of my works, posts and etc.

untuk elakkan fitnah. untuk elakkan dari suudzhon dan sebagainya.



please show some respect :D



***



so, setelah kesekian lamanya. i'll try to make the story short but insha Allah useful to everyone. the story might be my story or my friend's story. whatever it is, i'm not copying other's story.



nama dalam cerita, tiada kaitan dengan yang hidup atau yang mati.



bismillah.



***



'in memory, Syafa Aina.'



bingkai gambar dimana dia dan Syafa sedang makan aiskrim bersama di taman, dibawa ke dada dan dipeluk kemas. airmata mula menitik perlahan.



'i miss you.. afa..' Syuhana memejam mata, rapat. mencari kekuatan.



---



"Afaaa. tengok tu, si Yasmin tu dah pakai tudung la weh. tapi dia tak putus lagi dengan pakwe dia. mesti sebab pakwe dia suruh dia pakai tudung ni kan. naseb baik aku takde pakwe."



Afa buat muka.



"weh, tak payah la sibuk pasal orang lain. dah2. buat kerja sendiri."



"mana ada... dia kan classmate kita."



"yelah.. tapi jangan la simply judge a person. sies, aku tak suka."



"no.. its just.. kan dia saudara seIslam kita."



"aku takdela alim sangat agama ni. cuma, takkan la kita sebagai saudara seagama pulak yang nak bash sedara kita sendiri? please la. drop the subject."



"yelah2.."



hours passed. coursework siap dan keduanya hembus nafas lega.



sebelum balik,



"Ana.. ko sayang aku tak?"



Ana senyum.



"apasal senyum je weh. bagitau la. ish!"



"mestilah Ana sayang Afa. saaaayang sangat sangat. meh sini cium sikit!"



"weh wehhh lek lek. aku tanya sayang ke tak je. jangan nak buat drama ciom2 kat sini. ke... ko ni...?" muka dikerutkan.



"apa lah Afa ni. nak ciom ni sebab ukhuwah Fillah la. saaaaayang Afa ngatngat."



"choppppppppppppp! jangan nak berdrama. maunye aku angkat kaki cabut dulu baru ko tau. dah2."



Ana senyum segaris. Afa dengan muka merajuk dia. jenis yang alergik kalau sentuh sentuh ni. pernah satu kali, lelaki tersentuh tangan dia. dia hempuk dengan kamus dewan bahasa dan pustaka edisi 3. maunye bengkak kepala budak tu dua hari. she is.. one of a kind. and yes, Afa jugak seorang yang tak suka kisah pasal hidup orang lain. biar lah orang nak buat apa, asal tak kacau hidup dia. sebabtu, she don't really give a dmn on what others do, say or feel.




"okela.. Ana mintak maaf. mesti laa Ana sayang Afa sangat2. kenapa Afa tanya?"



"just.."



"hm?"



"random." sambil sengih segaris.



siku makan dia!



"oi sakit la macikk!"



"dah tu orang serious dia main2. siku makan dia. padanmuka."



"ceh cheesy betul minah ni."



"Afaaaaaa. bebetul laa. Afa tak yakin ke Ana sayang Afa, sebab Allah?"



"hm."



"Afa...?"



"just wondering. kalau betul ko sayang aku sebab Allah. kenapa tak pernah tegur aku? i read a post on your twitter saying that, kalau sayang kerana Allah. kenapa tak tegur member buat dosa. memang sengaja nak dia masuk neraka eh? and starting from that, i'm sorry that i doubt your love to me."



saat tu, rasa macam tangkai jantung ni ditiup angin ribut. liuk lentok. dup! tunggu masa nak rebah.



"Afa...."



"well, as you can see. aurat aku main redah je. attitude aku. cara aku behave dgn orang tua, orang muda. i am totally a trouble. but why, even a single sin i commit, ko tak pernah nak tegur? ooohh silly me. it should be me lah yang kena sedar dulu. ha-ha so funny la aku ni. lawak je nak suruh orang tegur baru nak berubah. hahahaha."



"i'm scared you'll end up hating me.."



"i'll hate you even more when you are just sitting down and watch me sinned."



"Afa... i'm not..."




"ha-ha chill la bruh i'm just wondering. i don't really care actually. just asking. eh dah lah i need to go somewhere. daaaaa!"



"Afa!"



and starting that day, they rarely meet each other. kalau jumpa, itu pun bcs they bumped to each other. say hye and smile then blah.



but one thing, Syuhana realized, Syafa's changed.



kalau dulu,



layan lagu metallica and all those lagu2 rock disco,

tudung bidang 45, dia main sibai je belakang menampakkan dada.
selalu lepak dengan member laki dekat food court sampai gelap malam.


tapi sekarang,



kalau terserempak dengan Syafa Aina,



she'll see that.



a new Syafa Aina.



almost 24 hours dengan Quran.

tudung bidang 45 dia labuhkan pin tengah cover her chest. and even pakai inner neck.
before 10 o'clock at night, mesti dah ade dalam bilik.


she have changed. for a better person.



alhamdulillah Allah. alhamdulillah.

Ana is so sad that she can't do anything to help Afa change.


and what else Ana can do, she can just smile and pray for the best. for her ex-bestfriends.




---




satu petang, di bawah rimbunan pokok. ditepi pantai.



Syuhana ikut member dia pergi usrah sebab stress dengan study. examination is just around the corner. lucky that she've just finished her lab test and assignments.



like always, she tend to wear purdah whenever she goes to any of the usrah cause she prefer it that way. that way, she'll feel secure and calm cause nobody will recognized her as she's quite well known in the social media sites.



usrah started.

muka muka bersih senyum akan satu samalain.


dan... mata bertemu mata. locked up for a sec.



"bismillahirrahmanirrahim. assalamualaikum and  hye everyone. semua sihat tak?"



muka berubah riak. Syafa.. tears dropped. cepat2 dia sapu airmata.



usrah berjalan seperti biasa,



slot heart to heart session bermula.



"so, anyone want to ask a question before we dismissed for Asr prayer?"



"kak syafaaaaa! me!"



"yes my dear, tafaddhol masykuroh."



"salahke kalau kita tak tegur member kita yang buat dosa. tapi kita takut dia terasa hati. hm"



dup! Syuhana rasa macam kena simbah minyak panas kat muka.



Syafa senyum segaris.



"tak payah tegur la kalau takut dia terasa hati. kang ade yang lebam biji mata."



semua gelak. except that one girl. freezing. ternanti2 jawapan Syafa.



"okay okay sahabatku.. shh. tau tak ada tiga tahap. yang paaaaling tinggi, bila kita boleh tegur dengan cara perbuatan. means dengan kudrat yang kita ada. ni yang paling tinggi lah. bawah sikit, tegur dengan lisan. means, tegur secara bagi nasihat camtu je lah. and the lowest part of Iman is, cegah dengan hati. you can't act, you can't advice, but you can just hating the sins in silent,"



semua diam. focus.



"i've been surrounded by too many sins committed by the committee at my institutes. at first, i was just not more than an ignorance. tak peduli apa jadi kat sana. biarlah diorang nak buat apa, asalkan tak kacau hidup aku. but then, after i realized that. syurga tu bukan tempat untuk kita sorang, so then i started to preached them. slowly and slowly. permulaan dakwah tu, perit dik. bukan dihampar karpet merah. takde bodyguard sado cam the hulk. yang ada, cuma duri duri dan batu2 untuk kita pijak satu persatu. matlamatnya cuma satu. untuk sampai pada Allah."



"dan menjawab persoalan tadi, i wanna ask you a question. do you really love your friend, my dear?"



budak tu angguk.



"sayang kerana Allah?"



angguk lagi, dan tunduk.



"then prove. action speaks better than words, ain't? jangan bilang cinta kalau redha dia berbuat maksiat. aturan Allah tu cantik sangat. its Allah who planned that you met each other, untuk awak tolong dan bimbing dia, mungkin?"



"jangan sembang kencang nak ke Syurga sama sama kalau kita hanya nak duduk diam sambil tengok dia seronok buat dosa. jangan anggap dia tahu, benda yang dia buat tu dosa. sebab mungkin, ada yang tak sedar dia tengah berbuat dosa. so, its our obligations to make them know."



"ehem. akak cakap bahasa keling ke apa ni semua pakat diam?"



gelak berjemaah.



"so.. one last question?"




Syuhana angkat kepala. "saya."



Syafa tersentak. suara ni.. macam pernah dengar.



"apa pendapat awak tentang orang yang suka menghukum orang lain?"



"okay.. hmm bahaya hukum2 orang ni. semua pakat nak ambil alih kerja Tuhan yee."



dup!



"well people have eyes, people have mouth. people have ears. so they can see, talk and hear anything."




"but one thing, little do people have is, a pure heart."



dup!



"saya bawa satu kisah. dulu masa zaman Nabi Musa, semua orang tahu dia boleh berbicara dengan Allah. dan satu hari ni, Nabi Musa pun pergi lah ke satu tempat untuk berbicara dengan Allah. on the way tu, dia jumpa dengan seorang ahli abid, ahli ibadah. ahli ibadah pun minta la pada Nabi Musa utk tanyakan pada Allah ke mana dia selepas mati nanti. Nabi Musa pun jalan lagi. jalan punya jalan, Nabi Musa jumpa dengan seorang ahli maksiat. ahli maksiat tadi pun meminta Nabi Musa untuk tanyakan hal yang sama pada Allah. dan Nabi Musa jalan lagi sampai jumpa dengan Allah. Nabi Musa pun bertanyakan lah hal itu kepada Allah. dan seperti yang dijangka. Allah kata, ahli ibadah tadi tempatnya di Syurga dan ahli maksiat tadi, tempatnya di neraka. Nabi Musa pun balik berjumpa dengan ahli maksiat tadi dan ceritakan padanya tentang apa yang Allah kata. peliknya.. ahli maksiat tadi gembira. gembira yang amat sangat bila dikhabarkan berita tu kat dia. Nabi Musa pelik lalu bertanya kenapa, ahli maksiat tadi tu kata.. dia gembira sangat kerana di saat seluruh isi dunia membenci dirinya, tapi Allah. Allah masih ingat padanya malah menyediakan tempat untuknya selepas dia mati nanti. subhanallah. Nabi Musa pun pergi pula kepada ahli ibadah tadi dan mengkhabarkan apa yang Allah kata, maka ahli ibadah itu tadi dengan sombongnya berkata, memang dah dijangka tempatnya adalah Syurga oleh kerana banyaknya amalan yang dia buat tu. nauzubillah. akhirnya, dengan kesyukuran kepada Allah yang sangat tinggi, ahli maksiat itu tadi berubah perlahan2 dan mati dalam keadaan husnul khotimah. manakala, ahli ibadah tadi, mati dalam keadaan suul khotimah disebabkan riak dengan amal ibadatnya."



"so, you got my point?"



"everyone can change. yang sewenangnya menghukum, yang sewenangnya dihukum, boleh berubah. hatta, dia tu jenis pencetus sakit hati di kalangan kita sekalipun. no matter how bad, how ugly, how awful someone is, mereka boleh berubah. so lets not judge a person. jangan pulak kita sewenang wenangnya tutup pintu taubat seseorang tu. we have nothing. Allah owns everything."



azan berkumandang. semua diam bermuhasabah diri sambil menjawab azan.



---



Syuhana buka purdah untuk mengambil wudhu'. Syafa pandang dari jauh. disebabkan keuzuran, dia duduk di balkoni masjid sambil membelek buku yang bertajuk, "Indahnya hidup bersyariat." pemberian Syuhana masa mula2 mereka kenal. Syafa senyum. dan setitik demi setitik airmata mencecah ke bumi.



usai solat, Syuhana berlama di tikar sejadah. dia menggapai tablet lalu membuka apps Quran android. dibacanya Surah AlMuzzamil, kegemaran Syafa. airmata nya laju mengalir.



'Allah... ana rindu afa...'



dipeluknya alQuran tu erat. sambil memejam mata. mencari secebis kekuatan.



tiba2, seorang gadis kenit datang membawa satu nota.



' can we meet? i've lots to talk about. itupun kalau Ana sudi :) ' - Afa.-



airmata kembali laju mengalir. perasaan bersalah kembali menggamit diri. malu, dengan dirinya yang sebelum ini yang suka menghukum. yang hanya sembang mahu bersama sahabat sampai Syurga, tapi ternyata omongan itu kosong.



kaki dihayun perlahan ke kerusi batu bersebelahan masjid. Syuhana ambil nafas panjang. selawat tak habis2 terbit dari bibir.



"Afa?"



"Assalamalaikum... ana! lamanya. Afa tunggu berjanggut kat sini tau."



Syuhana kaku. empangan airmata seakan menunggu masa untuk pecah.



Afa lekas memeluk sahabatnya. erat. sambil menangis. lama. rindu yang teramat. walaupun ada di depan mata, rindu tu masih tebal.



"Ana.. ana tau tak.. seksa Afa berubah sorang2.."



Syuhana menangis sekuat hati. lencun baju Afa dibuatnya.



"dah2. jom duduk.." Afa pimpin tangan Ana dan bawa ke bangku.



"eeeee tak comelnya nangis. bengkak habis mata ni." Afa gelak sambil tersedu sedu.



Syuhana lap air mata. sambil pegang tangan Afa.



"Afaa... Ana mintak maaf.."



Afa senyum segaris. kembali membalas genggaman tangan.



"Ana takde salah apa pun. Afa ni je yang senget sikit waktu tu. sensitip tahap mak nenek je. past is past, ain't? i still love you more and more. sayang Afaa lagi tak?"



"sentiasa dan selamanya. dan kali ni... Ana sayang Afa lebih dari seorang kawan. Ana sayang Afa sebagai seorang sahabat, saudara seIslam yang Ana nak bawa masuk dalam Syurga sekali. or to be fair, kita sama2 bawak diri kita masuk Syurga.."



"so.. promise me you'll point out my fault whenever i do wrong?"



"insha Allah."



"promise me you won't simply judge anyone just because they sin differently from us?"



"insha Allah."



"promise me that you'll stay beside me come hell or high water?"



"insha Allah.."



"promise me that you'll accept my flaws and imperfections?"



"insha Allah.."



"promise me, to love me for the sake of Allah?"



"insha Allah.. i will. i'll love you the way i love myself too."



"then, Nur Syuhana Azizi, will you be my companion for the rest of my life and even in Jannah too?"



"i will and i will. Insha Allah." hugs tightly.



empangan pecah. 'Allah.. terima kasih untuk pertemuan semula ini..'


"Afaaa.. may I ask something?"


"em yes?"
"kenapa Afaa macam lain sekarang ni?"



"lain cane? makin cantik eh?"



"perasan. i mean... kenapa dah tak alergic macam dulu?"



Afaa cubit pipi Ana.



"aaaaa sakit." sambil gelak



"padan muka. hm panjang ceritanya."



"make it short."



"sekumpulan kakak usrah pakat kenakan Afaa. diorang peluk Afaa ramai2 masa usrah and then, Afaa jadi tak alergic sangat dahla. tapi first time masa kena peluk tu, ade sorang kakak usrah terkoyak baju sebab Afaa tarik kuat sangat."



Syuhana gelak sakan.



"sakan! oiii nak kena niii!"



and the jokes, the laughter, the stories. are shared.



***



but today,



Syuhana was killed by a call from the hospital saying that sahabat Syurga dia, dah pergi menghadap Ilahi. buat selama lamanya.



last message from Syafa Aina to Nur Syuhana,



"Ana.. Afa baru habis usrah ni. kejap lagi Afa singgah rumah Ana eh. btw, Ana. tadi ada sorang adik junior kita call, mak dia meninggal. baru je. i'm so shocked. baru je Afa borak dengan mak dia semalam. Afa dah macam pelik sikit sebab mak dia banyak suruh jaga anak dia baik2. kena kasi clorox selalu lah. hmm. and now, she's gone. rasa macam amanah pulak kata2 mak dia dia tu. so, boleh tak Afaa nak mintak Ana join sekali jaga adik kita ni? Afa takut Afa tak kuat jaga sorang2. mana tau, Afa ada kerja lain nak kene setel ke, Ana tolong jagakan eh? dan betullah. mati tu sebaik2 peringatan kan sayang. tau tak, Afa pernah doa kat Allah, sebelum Afa mati, Afa nak sangat jumpa dengan Ana. mintak maaf dengan Ana. sambung balik ukhuwah kita ni. now that i found you, rasa syukur sangat2. hee takpelah Ana. Afa beli buah epal kegemaran Ana jap eh. tunggu tau. uhibbuki fillah abadan abada!"



Syuhana rebah.



kini, dia telah kehilangan seorang sahabat Syurga.



***



- dua Tahun berikutnya -



di tepi pantai, di bawah pokok renek. di tempat sama dia dan sahabat Syurga nya sentiasa bersama. satu bulatan gembira dibentuk dan usrah dimulakan.



usai usrah tentang topik "hidup untuk akhirat." sesi heart to heart dibuka.



"any question? i mean. last question."



"Kak Hanaaaa! saya ada soalan!"



"iyep sayang. tafaddhol masykuroh."



"macam mana nak hadapi kehilangan?"



Syuhana senyum segaris.



"kehilangan.. manusia?"



"iye kak.. hm sebenarnya.. sepupu saya baru je meninggal dua hari sebelum ni."



"innalillahiwainnailahirajiun. takziah. jom kita sedekahkan alfatihah dulu."



---



"so.. macam mana nak hadapi kehilangan?" Syuhana pejam mata. mengumpul kekuatan dari Allah.



"dengan sedar, hakikatnya. people don't live forever. they'll leave sooner or later. learn to let go and endure the pain of missing. manusia takkan kekal. hatta, segala apa di dalam dunia ni pun. takkan kekal sayang. cinta akan bunga, bunga akan layu. cinta akan manusia, manusia akan mati. cintalah Allah. pasti kekal abadi."



"it must be hurt at first. tapi Allah ni Maha Bijaksana dan Maha Besar, lama2, Dia akan ubat dan rawat hati kita dari penyakit sedih dan merindu yang tersayang yang telah pergi. dengan satu syarat, kita mesti redha akan kehilangan. there must be, hkmah hidden between all those people which come and leave in our life. redho."



"redho tu macam mana kak Ana?"



"redho tu, bila kita dah mampu terima seikhlas hati setiap apa yang terjadi dalam hidup kita tanpa bertanya kenapa dan kenapa sesuatu tu harus terjadi."


Syuhana senyum. hatinya kini tenang. sahabat Syurga, tunggu aku di Syurga.