Wednesday, 4 May 2016 @ 08:52  2 COMMENTS
"akak, i'm getting addicted to pornography."

my heart stopped beating a second. i just could not utter a word. istighfar istighfar. I tried to calm myself first.

"since when.. adik?" trying to understand her.

"i dont know, its just happened. and yes, i'm ashamed of myself. of my clothes. of everyone. of Rasulullah. of Allah. i just felt that, i dont deserve a life." and she started to cry.

my tears fell. i quickly shed my tears and hugged her.
"istighfar dik.. istighfar.." and she cried a river till she fell asleep.


***

"akak..."

"heyya princess. dah ready nak open up?"

"adik malu."

"siapa je yang tak malu, bila buat dosa. akak tak paksa, tapi kalau adik dah ready, my ears is all yours." sengih.

"it first happened when my friend suggest me to watch a Korean Movie. mmg la its JUST a movie. but the scene at times, is too much. mula2, adik skip part yang ada scene mengarut tu. tapi lama2, nafsu kak. nafsu."

"and then, macam mana sampai boleh addicted?"

"wallahi, adik malu nak cakap. tapi, bila tengok scene2 yang macamtu, it feels like i'm so into it. akak.. i even searched for another movie. and sampai kadang2, i dont really watched the whole movie, but just some part which make my nafs satisfied..." and the tears fell again.

"adik.."

"adik malu dengan diri adik. keluarga adik orang baik2. adik malu dengan Rasulullah. adik malu dengan Allah. adik tak rasa Allah mampu maafkan adik.."

"adik...."

"adik bawa dakwah. kononnya atas nama Islam. seru orang jangan buat maksiat. tapi adik.. adik lagi teruk dari orang yang tak tutup aurat. adik buat dosa sembunyi2. adik malu bila orang tau adik buat dosa. sesak kak.. sesak dada ni."

"adik, look.."

"i tried to stop. but i can't. it keeps haunting me. kalau tak tengok, adik rasa tak senang duduk. solat adik dah payah nak focus. Quran pun dah lama tak baca. akak, Allah dah benci sangat ke kat adik sampai Dia tak gerakkan pun adik buat benda2 baik..." and now, she's crying even louder.

"adik, look at me." i faced her and look into her eyes. bengkak. ni tangisan Iman. ni tangisan yang nak kembali pada Allah. adik, alhamdulillah.

"akak..."

"yes...?"

"adik nak sayang Allah macam dulu... and even better.."

"dan, you are a step closer to it, now." senyum. "adik akak sayang.. takpe. people make mistakes, kan? sekarang.. adik janji dgn akak dan janji dgn Allah, taknak buat dah. nak taubat sungguh2. mula2, memang sesak dik. nak berubah totally tu mustahil, tapi kalau slow2, insha Allah. adik sibukkan diri dengan benda2 agama. adik kena selaalu dampingi orang yang baik2. tak boleh duduk sorang2."

"susah kak..."

"senang.. senang insha Allah. Allah akan bantu sayang. hatta sang perokok tegar pun boleh berubah, boleh berhijrah dah tak merokok. its hard as hell at first, but the ending is too sweet."

"what if i fail again?"

"now, let me ask you. tahu kenapa pintu taubat Allah sentiasa terbuka untuk hamba2 Nya? sebab.. Allah tahu, manusia ni hamba yang lemah. ada Iman. ada nafsu. kadang2 jatuh. jadi, bila kita jatuh, buat dosa, kita boleh kembali pada dia. tapi kena ingat, ada risiko nya jugak. jangan ingat heaven la boleh tobat pastu buat dosa balik. kena ingat satu hal, MATI tak kira bila."

tangisnya kian reda.
"sekarang, adik solat sunat taubat. cari balik hati yang cintakan Allah tu. cari balik kemanisan Iman tu. nangis la nak nangis pun. ngadu kat Allah. Allah masih sayang kan kita, sebabtu Dia bagi kesedaran. alhamdulillah, kita sedar. tandanya, masih ada Iman. Insha Allah."

the conversation paused and they stayed for Qiamullail together.

***

siapa sangka, yang dah hijrah, yang dah sedia terisi dengan benda2 agama, yang selalu turun dakwah dengan aku, yang sama sama usrah, jugak boleh terlibat dengan benda2 macamni?


Read more »